Search by category:
Egyéb kategória

Előzetes megállapodás született Hollywoodban

Előzetes megállapodás született Hollywoodban

Havran Kati

2023. 09. 26., k – 09:40

Bár Hollywood történetének egyik legnagyobb szabású sztrájkja hivatalosan továbbra is tart, a forgatókönyvírók már bejelentették, megegyezctek a stúdiókkal.

Fellélegezhetnek a hollywoodi filmkészítők: 146 nap sztrájk után úgy tűnik, sínen van a megállapodás az Amerikai Írószövetség (WGA) és a hollywoodi filmstúdiók között. A megállapodás pontos részleteiről egyelőre nem sokat tudni, a forgatókönyvírók céhe csupán annyit jelentett be, hogy a tervezett egyezség „az írók számára jelentős előnyöket és védelmet nyújt”. Egy hároméves szerződés van kilátásban, melyet a WGA az amerikai film- és televíziós producerek szövetségével ír majd alá, és melyet előtte a céh vezetőségének és a szakszervezeti tagoknak is jóvá kell hagyniuk.

Az írók és a filmstúdiók közti megállapodás születését elősegítette, hogy az elmúlt napokban a legnagyobb filmstúdiók vezetői személyesen is részt vettek a tárgyalásokon –  a Netflix, a Disney, a Universal és a Warner Bros Discovery legfőbb képviselői is jelen voltak, az egyezség öt nap tárgyalást követően született meg. Az írók és a filmstúdiók a tárgyalás utolsó szakaszában a mesterséges intelligencia használata kapcsán is egyeztettek.

A sztrájk májusban kezdődött – elsőként az írók szakszervezete jelentette be a szünetet, hozzájuk csatlakoztak júliusban a színészek. A sztrájkolók arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a streamingszolgáltatók megjelenése teljességgel átalakította a sorozatgyártást, miközben alulfizetetté vált a forgatókönyvírók munkája. Az írók emellett azt is hangsúlyozták, hogy a filmstúdiókkal csak akkor születhet megállapodás, ha meg tudnak egyezni a mesterséges intelligencia szerepéről a tartalomgyártásban. A sztrájk miatt  számos produkció készítése leállt, és már elkészült filmek bemutatója csúszott – többek között a Dűne 2 és a Spider-Man: Beyond the Spider-Verse is. 

Read More

Post Comment