Search by category:
Egyéb kategória

Marušiak: Egy Smer–Hlas–SNS-koalíció létrejötte a legvalószínűbb

Marušiak: Egy Smer–Hlas–SNS-koalíció létrejötte a legvalószínűbb

Mészáros Richárd

2023. 10. 02., h – 09:22

A Smer, a Hlas és az SNS koalíciójának megalakulása a legvalószínűbb – mondta Juraj Marušiak politológus, és hozzátette, van esély arra, hogy viszonylag stabil legyen ez a koalíció. A többi lehetőség szerinte túlságosan széles spektrumú lenne, ami veszélyeztetné a stabilitást.

 „Ha a Smernek sikerül meggyőznie a Hlast, akkor a kormánykoalíció összetétele lényegében eldőlt” – zárta Marušiak. Hozzátette, hogy az SNS a Smer hagyományosan hűséges partnere, és a legkiszámíthatóbb szövetségese. Rámutatott, hogy egy másik felállásban az SNS-nek esélye sincs bekerülni a kormányba.

A Hlas, a Progresszív Szlovákia (PS), a KDH és az SaS alkotta koalíció túl széles és sokszínű lenne – állapította meg a politológus. Egy ilyen koalíció stabilitása szerinte kérdéses.

A politológus szerint rossz jel, hogy a választási kampányban diktatórikusnak bizonyuló pártok támogatottsága nagy volt. „Az ilyen politikai módszerek kifizetődőek, és várható, hogy a politikai harcnak ez a módja, azaz az erőszak és az összecsapások csak fokozódni fognak” – mondta, utalva arra, hogy a Smer szerezte a legtöbb szavazatot, és az OĽaNO a priatelia is bejutott a parlamentbe. Az, hogy Igor Matovič, az OĽaNO vezetője sikerrel szerepelt a választáson, szerinte annak a jele, hogy a politikai káosz folytatódni fog, a párt koalíciós potenciálját azonban nagyon alacsonynak tartja.

Read More

Post Comment