Search by category:
Egyéb kategória

A Smer dönthet a Hlas, a KDH és az SNS között – véli a politológus

A Smer dönthet a Hlas, a KDH és az SNS között – véli a politológus

Mészáros Richárd

2023. 10. 02., h – 09:36

A Smeren múlik, hogy megszólítja-e a Hlast, és egy harmadik pártot, vagy a KDH és az SNS mellett dönt. Fontolóra veheti egy négyes koalíció kialakítását is. A másik lehetőség, hogy a Progresszív Szlovákia (PS) alakít kormányt – nyilatkozta Darina Malová, a Comenius Egyetem politológusa.

Malová szerint Peter Pellegrini, a Hlas vezetője egyértelműen jelezte, hogy a párt döntése a kollektív testülettől függ, és a Smernek is feltételeket szab. Ez egyebek között a külpolitika kérdését is érinti, a politológus tájékoztatása szerint Pellegrini hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy Szlovákia letérjen a nyugati orientáció útjáról.

Malová rámutatott, a politikai pártokat megosztó fontos téma a szexuális kisebbségek kérdése, amely megosztja a PS-t és a KDH-t is. Hangsúlyozta azonban, hogy az azonos nemű párok kapcsolatának liberalizálása nemcsak a KDH, hanem az SNS és néhány olyan képviselő számára is elfogadhatatlan, akik az OĽaNO a priatelia színeiben jutottak be a parlamentbe.

„Még mindig nagy a bizonytalanság, nem tudom, hogy a politikusok tartják-e magukat ahhoz, amit a kampány során hangoztattak, vagy a kormányalakításkor engedményeket tesznek” – mondta Malová. Szerinte jelenleg nehéz megjósolni, hogyan alakul a politikai helyzetet.

Read More

Post Comment