Search by category:
Egyéb kategória

A francia kormányfő antiszemitizmussal vádolta meg a radikális baloldalt a konfliktusról kiadott nyilatkozatai miatt

A francia kormányfő antiszemitizmussal vádolta meg a radikális baloldalt a konfliktusról kiadott nyilatkozatai miatt

Mészáros Richárd

2023. 10. 08., v – 17:40

Antiszemitizmussal vádolta meg Elisabeth Borne francia miniszterelnök vasárnap a Jean-Luc Mélenchon vezette radikális baloldali Lázadó Franciaországot (LFI), amely a többi francia párttal ellentétben – amelyek egyértelműen és határozottan elítélték a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadásait – sokak szerint úgy próbálta meg igazolni az erőszakot, hogy egyszerre ítélte el a palesztin iszlamista mozgalmat és az izraeli „gyarmatosítást”.

A radikális baloldal szombati közleményében úgy fogalmazott, hogy „a palesztin erőknek a Hamász által vezetett fegyveres offenzívája a Gázai övezetben, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben folytatott izraeli megszállási politika fokozódásának körülményei között történik”.

A párt vezetője, Jean-Luc Mélenchon – kerülve az egyértelmű állásfoglalást – úgy vélte, hogy „az Izrael és a Gázai övezet ellen elkövetett erőszak egyetlen dolgot bizonyít: az erőszak kizárólag erőszakot szül”. „Elborzadva gondolunk és együttérzünk ennek az egésznek valamennyi kétségbeesett áldozatával. Tűzszünetet kell kötni” – írta az ellenzéki politikus az X platformon (korábban Twitter). Ezt az álláspontot Louis Boyard, az LFI nemzetgyűlési képviselője is megerősítette, aki szerint „Franciaország túl sokáig szemet hunyt a gyarmatosítás és a kegyetlenkedések felett Palesztinában”.

A radikális baloldalon kívül a francia politikai élet minden pártja és szereplője egyértelműen elítélte az Európai Unióban terrorszervezetnek nyilvánított Hamász támadásait.

Elsőként Emmanuel Macron elnök szombaton jelezte, hogy „határozottan elítéli a jelenleg is tartó terrortámadásokat Izraelben”, és „teljes szolidaritását” fejezte ki az áldozatokkal. Párizs továbbá „megerősítette a terrorizmus teljes elutasítását, és kifejezte, hogy ragaszkodik Izrael biztonságához”.

Elisabeth Borne kormányfő vasárnap a BFM hírtelevíziónak adott interjúban kiemelte, hogy a „Lázadó Franciaország álláspontja jól ismert, sok kétértelműséggel és anticionizmussal, amely időnként az antiszemitizmus egy formáját rejti magában”. „A szélsőbaloldalon a verbális erőszak szándékos, ahogy a káosz előidézése is” – mondta a miniszterelnök.

A Lázadó Franciaországból Francois Ruffin képviselő, a 2027-es elnökválasztás egyik potenciális baloldali jelöltje viszont azzal tűnt ki párttársai közül, hogy „teljes mértékben elítélte a Hamász támadását”.

A baloldalon egyébként a szocialisták és a Zöldek is egyértelműen elítélték a Hamász offenzíváját, hasonlóan minden jobboldali párthoz.

„A Hamász terrorista csoport izraeli terület elleni csapásai elfogadhatatlan háborús cselekményt jelentenek, amely minden egyes nappal távolabb visz a béke reményétől. Ezekben a nehéz órákban minden eddiginél inkább az izraeli demokrácia oldalán állunk” – írta Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője az X-en.

Read More

Post Comment