Search by category:
Egyéb kategória

Közel ötös erősségű volt a hétfő esti földrengés, az ország keleti részében kisebb károkat is okozott

Közel ötös erősségű volt a hétfő esti földrengés, az ország keleti részében kisebb károkat is okozott

Mészáros Richárd

2023. 10. 10., k – 13:27

2023. október 9-én, hétfőn este az eperjesi járásbeli Homonnától megközelítőleg 20 kilométerre egy szokatlanul erős, közel 5-ös erősségű földrengés történt. A mindössze néhány másodpercig tartó, azonban a helyiek által igencsak intenzív természeti jelenség főleg az epicentrum közelében okozott kisebb károkat az épületekben. A rengést szinte az egész keleti országrészben érzékelték az emberek, de Magyarországon, Ukrajnában és a közeli Lengyelországban és érezhető volt.

Mivel országunk területén nem jellemzőek a földrengések, a hétfő este fél kilenc tájékában bekövetkezett földrengés a keleti térségben élők többségét kirémisztette. A lapunknak nyilatkozók többsége egy néhány másodperces, de elmondásuk szerint igencsak intenzív rezgésre lett figyelmes. Azok a megszólalók, akik a földrengés során a földszinten tartózkodtak, kevésbé vagy egyeltalán nem észlelték a történteket, de azok, akik az épületek felsőbb emeletein voltak, a földrengést egy hullámzó, nem sokkal később pedig egy erősen vibráló, majd hirtelen megszűnő jelenségként élték meg.

„A lányom a szomszéd szobából szaladt ki, elmondása szerint olyan volt az egész, mintha valaki megrázta volna alatta az ágyat. Ez azért is érdekes, mert én a nappaliban semmit sem éreztem”

– mondta lapunknak a lányával Királyhelmecen élő Majoros Dóra. „Több Sárospatakon élő barátom is azt írta, hogy megmozdult alattuk a föld. Mi épp a gyerekeket altattuk, lehet azért sem vettük észre a történteket” – nyilatkozta az Új Szónak a magyarországi Sárospatakon élő és fotográfusként dolgozó Szabó Bence.„Kellemetlen érzés volt, nagyon meglepődtünk” – mondta Lázár Tamás kassai ügyvéd.

Rendkívüli helyzet

A földrengés miatt három kelet-szlovákiai településen kellett rendkívüli helyzetet kihirdetni: Holcsíkon (Holčíkovce) és Gyapáron (Ďapalovce) a Varannói járásban (Vranov nad Topľou), és Kövesen (Kolbovce) a Sztropkói járásban (Stropkov), mivel az erős rengés megrongálta a családi házak víz- és gázvezetékeit és a lakóépületeket, de áramkimaradások is voltak. A hétfői földrengést Eperjes és Kassa megye több településén érezték. A belügyminisztérium közleménye szerint számos részleg részt vett a helyzet kezelésében – a rendőrség, a tűzoltóság, a központi válságstáb és a járási hivatalok válságkezelő osztályai, valamint az integrált mentőszolgálat. A 112-es segélyhívószámon számos hívást regisztráltak a földrengés kapcsán. A tűzoltókat hét helyre riasztották Eperjes megyében.

Szokatlan helyzet

Az earthquakelist.org nevű, eredetileg egy holland tudós által működtetett, számos szeizmológiai intézmény adatait feldolgozó, percről percről frissülő online portál szerint egy olyan földrengésről van szó, mely nem jellemző erre a térségre, és az előző évek-évtizedekben végbement aktivitásokhoz képest egy viszonylag erős rengésről van szó. „Ilyen erejű földrengés már régóta nem volt ebben a régióban. Adataink 10 évre nyúlnak vissza, és az epicentrum 300 km-es körzetében nem észleltek 5-ös vagy annál nagyobb erősségű földrengést” – írja a portál azzal, hogy ennek a földrengésnek nem voltak jelentős elő- vagy utórengései az epicentrumától számított 100 km-en belül. Az utórengések általában legalább 1 nagyságrenddel kisebb erősségűek, mint a főrengések. Minél több idő telik el, annál kisebb az esélye és a valószínűsíthető erőssége az esetleges utórengéseknek. „Ettől függetlenül mindig tanácsos óvatosnak lenni, mert minden jelentős földrengést követően nagyobb lökés következhet be, ez a kockázat azonban a hétfői földrengés esetében meglehetősen kicsi. Nagyjából 94 százalékos a valószínűsége annak, hogy a földrengést követő napokban nem következik be nagyobb fő rengés” – írja az earthquakelist.org nevű portál.

(Németi, TASR)

Read More

Post Comment