Search by category:
Egyéb kategória

Izraeli állásokat támadott állítása szerint a Hezbollah

Izraeli állásokat támadott állítása szerint a Hezbollah

Mészáros Richárd

2023. 10. 16., h – 20:09

A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet közölte, hogy öt célpontot – Miszgav Am, Kirbát Al-Manara, Hermon, Risa és Ramija településeket – támadott hétfőn Észak-Izraelben rakétagránátokkal és gépfegyverrel, a támadásnak több sebesültje van.

A Hezbollah televíziója, az al-Manar azt jelentette, hogy izraeli drónok hét rakétát lőttek ki dél-libanoni célpontokra, Rmeis településnél.

Az Irán támogatta Hezbollah és Izrael között napok óta folynak a kölcsönös támadások.

A libanoni fegyveres szervezet azt is közölte hétfőn, hogy megkezdte az izraeli megfigyelőkamerák lerombolását a libanoni határ mentén, miután a libanoni-izraeli határon nőtt a feszültség Hamász és Izrael között október 7-én kitört a háború.

A Hezbollah médiája közzétett egy videót, amelyen orvlövészek az izraeli-libanoni határ öt pontján, közöttük Metula izraeli város közelében elhelyezett megfigyelőkamerákat lövik ki.

Izrael és a Hezbollah a 2006 nyarán vívott egyhónapos háború óta ádáz ellenségek. Izrael azonnali komoly fenyegetésnek tekinti a síita fegyveres csoportot, mivel becslése szerint a Hezbollahnak mintegy 150 ezer Izraelre irányuló rakétája van.

Haszán Fadlallah Hezbollah-párti parlamenti képviselő vasárnap kijelentette, hogy a mozgalom minden lehetőségre felkészült, de nem árulja el, mi lesz a következő lépés. Mint mondta, a Hezbollah következő lépése „attól függ, mi történik a Gázai övezetben”.

Catherine Colonna francia külügyminiszter Bejrútba érkezett, ahol libanoni vezetőkkel tárgyal a határ menti feszültségekről.

Nadzsib Mikati libanoni miniszterelnök közölte, kormánya igyekszik csökkenteni a feszültséget a déli határ mentén, hogy elkerülje az ország belerángatását az újabb háborúba. Mint mondta, egy dél-libanoni háború senkinek sem áll az érdekében, és biztosított arról, hogy tárgyalásokat folytat a helyi pártokkal, valamint a nemzetközi vezetőkkel Libanon stabilitásának biztosítása érdekében.

Az izraeli hadsereg hétfő reggel elrendelte a libanoni határ mentén fekvő huszonnyolc település evakuálását. A rendelkezés a határtól 2 kilométeres sávban fekvő településeket érinti.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn bejelentette, hogy két, egészségügyi felszerelést tartalmazó szállítmányt küldött Bejrútba a dubaji logisztikai központjából arra az esetre, ha esetleg kiéleződne a helyzet a libanoni-izraeli határ térségében. A segélyszállítmánynak köszönhetően a helyi kórházak 800–1000 sebesült pacienst képesek ellátni.

A libanoni-izraeli határon október 8-án mérgesedett el a helyzet, miután a Hezbollah több tucatnyi rakétát lőtt ki a Sebaa-tanyákon lévő katonai létesítmények irányába, a Hamász iszlamista palesztin szervezet előző napi támadásának támogatására. Izrael válaszul nehéztüzérséggel lőtt több dél-libanoni célpontot.

Read More

Post Comment