Search by category:
Egyéb kategória

Segélyvonal a túlsúlyos embereknek

Segélyvonal a túlsúlyos embereknek

Mészáros Richárd

2023. 10. 16., h – 20:12

Eddig még nem születtek pontos adatok arról, hogy Szlovákiában valójában hány túlsúlyos vagy elhízott ember van. A hozzáférhető statisztikai adatok nem megbízhatók, mert az orvosok nem szokták feljegyezni, hogy a beteg túlsúlyos-e vagy sem.

A világ statisztikai adatai viszont egyértelműen azt mutatják, hogy vészesen emelkedik az elhízottak száma. Hihetetlen, de igaz, hogy a világon 900 millió ember túlsúlyos, vagyis pontosan annyi, ahány ember éhezik. Szlovákiában hiányoznak a hiteles adatok, de ez nem jelenti azt, hogy bennünket nem érint ez a probléma.

Az adatok nem reálisak

„Azok az adatok, amelyeket az orvosok az elhízottakról feljegyeznek és továbbítanak, egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak. Ezek szerint 2022-ben mindössze 8000 túlsúlyos ember volt Szlovákiában. Ha ez igaz lenne, akkor nálunk élne a legtöbb karcsú ember a fejlett országok közül, mert az 5,5 millióból csak 25 ezer lenne elhízott. Ez persze képtelenség” – állítja Roman Mužik, a Dôvera egészségbiztosító stratégiai tervezési osztályának menedzsere.

Az OECD szerint 2060-ban tíz férfi közül kilenc, tíz nő közül pedig hét lesz túlsúlyos. Ha ez bekövetkezne, akkor a túlsúllyal kapcsolatos állami kiadások 18 milliárdra nőnének. Összehasonlításképpen: 2023-ban az egész egészségügy költségvetése 8 milliárd euró.

A túlsúly és az elhízottság okozza a költségek megemelkedését, ugyanis ezek az emberek gyakrabban szorulnak betegellátásra, több gyógyszert fogyasztanak, gyakrabban vannak betegállományban, munkájuk hatékonysága alacsonyabb, kevesebb adót és járulékokat fizetnek. Sok egészségi szövődményt okoz és rontja az életminőséget. Az esetek 80 százalékában felelős a 2. típusú cukorbetegség, 55 százalékban a magas vérnyomás és 35 százalékban az ischémiás szívbetegség kialakulásáért. Az elhízott ember egészségügyi ellátásának költségei hatszor nagyobbak, mint a normális testsúlyú emberé.

„Hogy legalább kissé lelassuljon ez a kóros folyamat, a megelőzés ösztönzésén kívül céltudatosan segíteni kell a túlsúlyos embereknek abban, hogy le tudjanak fogyni” – teszi hozzá Roman Mužik.

Szakmai továbbképzés

A Szlovák Obezitológiai Szövetség továbbképzést kezdeményezett és szervezett az orvosoknak, a gyógyszerészeknek és egészségügyi dolgozóknak.

„Jelenleg a felnőtt népesség csaknem 60 százaléka túlsúllyal vagy elhízással küzd. Hatalmas tömegről van szó, felnőttekről, akikre kellő figyelmet kell fordítanunk. Meghatározónak és kulcsfontosságúnak tartjuk a túlsúly kezelésében részt vevő szakembergárda továbbképzését” – hívja fel a figyelmet dr. Ľubomíra Fábryová, a túlsúly kérdéseivel foglalkozó európai szövetség középeurópai alelnöke. A Dôvera úgy döntött, hogy támogatja az orvosok továbbképzését és ösztönözni fogja őket arra, hogy javítsák a túlsúlyos emberek egészségügyi ellátásának minőségét. Elsősorban az általános orvosok és a diabetológusok vehetnek részt a programban, akik bizonylatot kapnak az elvégzett online tanfolyamról, s ez anyagilag előnyökkel is jár majd.

Orvos a telefonvonal végén

A beteg telefonon keresztül is kérhet segítséget. Szeptembertől az említett egészségbiztosító a Linka pre zdravie telefonvonalán bővítette a túlsúllyal és elhízással küzdő embereknek nyújtott nem orvosi tanácsadását. „E segélyvonal célja az, hogy tanácsot adjon azoknak, akik hosszú ideje túlsúllyal küzdenek, de nem tesznek ellene semmit. A telefonvonal végén orvosok lesznek – obezitológusok és diabetológusok –, akik a túlsúlyt súlyos komplex betegségnek tartják. A betegnek egyedülálló lehetősége van arra, hogy szakemberrel beszélje meg egészségi állapotát. A szakemberek próbálják meggyőzni a telefonálót arról, hogy van értelme orvoshoz menni és kezeltetni magát, ha hosszabb ideje túlsúlya van. A szakember a beteg információi alapján eldönti, hogy kit kellene felkeresnie problémájával” – teszi hozzá dr. Ľubomíra Fábryová. A gyökeres életmód-változtatás a szakképzett orvostól komplex megközelítést igényel, amihez hozzátartozik a lelki egészség megteremtése, az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás.

Read More

Post Comment