Search by category:
Egyéb kategória

Katar Oroszországba hurcolt ukrán gyermekeket juttat vissza a hazájukba

Katar Oroszországba hurcolt ukrán gyermekeket juttat vissza a hazájukba

Mészáros Richárd

2023. 10. 16., h – 13:47

Katar több hónapi titkos tárgyalások után kialakított egy rendszert az Oroszországba hurcolt ukrán gyerekek visszajuttatására hazájukba, katari diplomaták a héten három gyermeket kísérnek át az észt, a lett vagy a fehérorosz határon, illetve Katarból repülőgépen Ukrajnába – közölte hétfőn egy meg nem nevezett katari tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel, a mechanizmus kialakítását Lolva al-Hater, a nemzetközi együttműködésért felelős katari miniszter is megerősítette.

A kijevi vezetés állítása szerint az orosz erők az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 20 ezer ukrajnai gyereket hurcoltak el szüleik vagy gondviselőjük beleegyezése nélkül Oroszországba vagy valamelyik megszállt területre. Közülük mintegy négyszázan már visszatérhettek az ukrán erők ellenőrzése alatt álló területekre. Az ENSZ a múlt héten azt közölte, hogy nem létezik mechanizmus a gyerekek hazajuttatására.

A meg nem nevezett katari tisztségviselő közölte, Marija Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa adta át katari diplomaták egy csoportjának az első olyan listát, amelyen hazajuttatandó ukrán gyerekek neve szerepel, a diplomaták pedig ellenőrizték a gyerekek személyazonosságát. Hozzátette, egyelőre nem tudni, Oroszország még hány gyermek hazatérését fogja engedélyezni Katar közvetítésével.

„Mind az ukrán, mind az orosz tisztségviselők együttműködők voltak” – mondta a katari tisztségviselő, hozzátéve: Ukrajna kereste meg az arab emírséget, hogy közvetítsen a háborús felek között a gyerekek ügyében.

Read More

Post Comment