Search by category:
Egyéb kategória

VIDEÓ: Izgalmas irodalomtörténeti utazás a Petőfi mozgó múzeumbuszban

VIDEÓ: Izgalmas irodalomtörténeti utazás a Petőfi mozgó múzeumbuszban

Száz Ildikó

2023. 10. 18., sze – 10:59

Érsekújvár |

Begördült a Czuczor Gergely Alapiskola udvarába szerdán reggel a mozgó múzeumbusz, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeum 2022-ben, a Petőfi Sándor emlékévben indított útjára a költőfejedelem életművének bemutatására.

Az autóbusz utasait fogadó Priskin Zoltán iskolaigazgató elmondta, a nem mindennapi tárlatot a negyedik évfolyam tanulói, valamint a felső tagozatosok tekinthették meg. Tóth Zsuzsa és Szekeres Bea a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai az első érkezők számára rövid ismertetést tartottak, számos érdekességet említve Petőfi Sándor és felesége, Szendrey Júlia életéből. Előkerült egy felvétel arról a kecskebőr erszényről, melyet Júlia hímzett a férjének, vagy arról a tányérról, amelyből Petőfi kocsonyát evett. Ezeket a múzeumi emléktárgyakat nem szállíthatják az autóbuszon. A gyerekeket valósággal elvarázsolta az interaktív kiállítás, ahol puzzle-formában, falemezekből kirakható verses játék fogadta őket, és a titkos rekeszekben további értékes feljegyzésekre, felvételekre bukkantak a költő életéből. Az egyik kisfiú elragadtatással ismételgette, hogy ez aztán a remek kiállítás, mert itt minden megérinthető és alaposan áttanulmányozható. „

Átröpűlök hosszában hazámon… ez a felirat olvasható a Petőfi-buszon, amelyet kedden a kéméndi és az ipolyszalkai tanulók nézhettek meg. Az utazó tárlatot a lánglelkű poéta születésének 200. évfordulója alkalmából indította útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum. Érdekes, interaktív tárlat, a gyerekeknek is tetszett. Örülünk, hogy a busz menetrendjébe a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának sikerült három napot besűrítenie, így járásunkban hat iskola tanulói nézhetik meg a kiállítást”

– összegezte az első napot az Érsekújvári járásban Sztruhár Izrael Diána, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának elnöke.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Csemadok és az iskolák még jobb, még szorosabb együttműködésének reményében szervezték meg a múzeumbusz körútját a térségben. Az Érsekújvárban állomásozó Petőfi-buszt a Czuczor Gergely Alapiskola tanulóin kívül aznap még a szímői Jedlik Ányos Alapiskola tanulói és az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium diákjai tekinthették meg pedagógusaik kíséretében. Csütörtökön délelőtt az udvardi Majthényi Adolf Alapiskola tanulói, délután a nyilvánosság ismerkedhet a kiállítás rendkívül gazdag és ötletesen összeállított anyagával.

Felszállunk a gyorskocsira, és fiktív időutazáson veszünk részt 1848-ba” – olvasható a múzeum által kiadott füzetkében, amely a szlovák nyelvű érdeklődők számára is rövid összefoglalót nyújt a költő életéről. A mozgóbuszt tavasszal a zselízi és a komáromi érdeklődők is megtekinthették, és hamarosan folytatja útját Mátyusföldre.

Read More

Post Comment