Search by category:
Egyéb kategória

Fico most amiatt bírálja Čaputovát, hogy nem nevezi ki Huliakot

Fico most amiatt bírálja Čaputovát, hogy nem nevezi ki Huliakot

Mészáros Richárd

2023. 10. 22., v – 13:50

Robert Fico, a Smer elnöke vasárnap egy videót tett közzé a Facebook-oldalán, amelyben Zuzana Čaputová államfőt bírálja, amiért visszautasította Rudolf Huliak jelölését a környezetvédelmi tárca vezetésére.

A Smer elnöke szerint Čaputová környezetvédelmi tárcavezető nélkül is kinevezhetné az új kabinetet, annak vezetésével pedig átmenetileg mást bízhatna meg.

Fico szerint az elnök asszony visszaél a hatalmával, miután „tudja, hogy az alkotmányban nem szerepel szankció a parlamenti választás eredményének ilyen jellegű manipulálásáért”.

Az alkotmányjogászok eltérően vélekednek arról, hogy a köztársasági elnök milyen jogkörökkel rendelkezik a miniszteri jelöltek elbírálásakor. A korábbi kormányalakítások alkalmával viszont már több olyan eset is volt, hogy az államfő megtagadta egy miniszterjelölt kinevezését, vagy legalábbis új jelölt állítására szólította fel a kormánypártokat.

Rudolf Huliak már korábban kilátásba helyezte, hogy alkotmányjogi panaszt tesz, ha Zuzana Čaputová nem nevezi ki őt tárcavezetővé.

(Denník N)

Read More

Post Comment