Search by category:
Egyéb kategória

A legkegyetlenebb gyilkosok, akiket életre ítéltek

A legkegyetlenebb gyilkosok, akiket életre ítéltek
Hegedűs Norbert
2021. 10. 25., h – 14:35

2021. október 25., hétfő – 15:00
Friss ikon
Off

Törzs

Szinte minden tényleges életfogytiglan felbolygatja az eltörölt halálbüntetés kérdését, józan ésszel felfoghatatlan sokszor a kegyetlenség. Magyarországon jóval több mint félszáz tényleges életfogyiglanos ül a börtönökben, akiknél csak az 1999-es törvénymódosítás tette lehetővé a mostani leszigorúbb büntetést. Azóta sokan támadták és vitatták a jogszabályt, ami több változást is megért. Az egyik, hogy az erőszakos többszörös visszaesőkre – bizonyos esetekben – nem is lehet mást kiszabni, mint tényleges életfogytiglant. Ugyanakkor enyhítést is tettek az uniós jogharmonizáció jegyében: 40 év elteltével kötelező a felülvizsgálat és mód nyílik a kegyelemre. De ez például a legutóbbi gyilkos esetében azt jelentené, hogy 80 évesen szabadulhat.

A tényleges életfogytiglant több európai országban alkalmazzák, így az Egyesült Királyságban, az unión belül Franciaországban, Észtországban, Ausztriában, Bulgáriában, Dániában, Írországban, Olaszországban és Hollandiában.

A lelketlen gyerekgyilkos

A most október 21-én elítélt 42 éves férfi nem bírta ki a szakítást, barátnője elköltözött tőle a kifiával együtt. „Búcsúzni” ment hozzájuk 2018. szeptember 27-én. Megmasszírozta a fejfájásra panaszkodó nőt, majd megragadta és szorítani kezdte a nyakát. A nő megfulladt. Ekkor jött be a két éves kisfiú, és sírva szólítgatta édesanyját. A lelketlen gyilkos őt is megragadta, becibálta a gyerekszobába s konyhakéssel kétszer mellen szúrta a gyermeket. Pár perc múlva a kisfiú meghalt.

Betörésből leszámolás

Egy tatai házban élő idős házaspárt szemelt ki áldozatul egy társaság 2015-ben, betörtek hozzájuk, egyikük feszítővassal próbált bejutni, de a sértettek felébredtek. Az ajtót nyitó 75 éves férfit a vassal verték fejbe, majd halálra rugdosták és ütötték. Hetven éves feleségének szintén ököllel ütöttek az arcába. Megkötözték mindkettőt, elvitték a pénzüket, másnap a férfi meghalt. Egyikük aki – most 43 éves – kapott tényleges életfogytiglant.

Pár centiről végezte ki anyját

Az akkor 41 éves N. Norbert 2015-ben úgy döntött, gázpisztolyával lemészárolja saját anyját és nevelőapját. Azért fordult ellenük, mert fenyegetéseik miatt félt, hogy elveszíti feleségét, gyerekeit, s vállalkozása becsődöl. A viszony már rég megromlott anya és fia között. Feldörömbölte őket a tata házban, kirohanó nevelőapját egyszer mellbe, majd követlen közelről homlokon lőtte. Visszament és édesanyját is homlokon – majd hátba – lőtte. Ahogy kiérkeztek a járőrök, rájuk is tüzet nyitott, váltogatta lőállását, hol az udvarból, hol a házból célzott.

Leírás

Hírgrafika: Sudár Éva

A sodrófás gyilkosság

Pécsről került Győrbe kijelöléssel a pécsi idős asszonyhoz betörő gyilkosok ügye. A férfiak együtt ittak és füveztek. A pénz elfogyott. Egyiküknél sodrófa volt, átmentek a szomszédban élő idős asszonyhoz, tudva, hogy otthon tartja megtakarított pénzét. Valahogy bejutottak, egyikük a sodrófával verte és húsz percen át ütötte a 71 éves asszonyt, akit öt nap múlva holtan találtak. A sodrófás elkövető kapott tényleges életfogytiglant.

Saját lányát késelte meg

Szita Bence azóta elhunyt gyilkosa után a második nő volt Á. Anikó, akit tényleges életfogytiglant kapott. Fellebbezését maga vonta vissza. Á. Anikó féltékeny volt, mert lánya az apához került és ők eltávolodtak egymástól. Laura nyolcévesen nála töltötte a 2015-ös húsvéti szünetet, anyja egy tatai panzióba vitte, benyugtatózta és 108 késszúrással végzett vele.

Békítőből támadóvá vált

A három csapás alapján ítélték tényleges életfogytiglanra a most 47 éves férfit, aki társával és a sértettel együtt iszogatott, be is rúgtak egyikük szentgáli házában 2015 februárjában. Összeverekedtek. A később tényleges életfogytiglanra ítélt férfi először békíteni próbált, s kitámogatta az áldozatot a házból. De amikor társa a sértett után rohant és hasba szúrta, a békítőből támadó lett és elvágta a harmadik férfi nyakát. Többszörös erőszakos visszaesőként ítéleték el, a másik gyilkos 15 évet kapott.

A húsvéti locsoló”

A népszokást tartva járt házról-házra 2012-ben Várpalotán egy férfi, alaposan felöntött a garatra és becsöngetett egy nőismerőshöz is, ám egy idős asszony nyitott ajtót. A főbérlő volt, s közölte vele, hogy akit meg akar locsolni, nincs otthon. Ő erre begőzölt és a 74 éves asszony fejét, mellkasát verte, még közösülni is megpróbált áldozatával, de sikertelenül. Az asszony halálát fulladás okozta.

Pénzért végzett az anyjával

Még csak 24 éves volt. Z. Ádám, amikor lassú halálra ítélték. A kegyetlen férfi 2011-ben megölte saját anyját és még 2006-ban meggyilkolt egy kocsmárost is, hogy megszerezze a pénzüket. Az itallerakat tulajdonosát késsel szúrta meg és 30 ezer forintot rabolt tőle. Anyja az ágyában feküdt, amikor rátört és kétszer fejbe vágta kalapáccsal, majd 37-szer mártotta kését a mellkasába. Utána szórakozni ment az elorzott 90 ezer forinttal.

A kaszinó megszállottja

Visszajáró játékfüggőként ismerték Sopronban S. Zoltánt, aki jóban is volt az egyik fiatal női alkalmazottal. 2006-ban felhívta a szabadnapos nőt, s taxival vitette magát hozzá és miután hiába kért pénzt a játékra, pisztollyal homlokon vágta és hátba lőtte. A szerzett 30 ezer forintot a kaszinóban szórta el, majd pénz és hitel nélkül maradt. Elviharzott, de hajnalban visszatért és tarkón lőtte a 21 éves férfi alkalmazottat is.

Taxin menekült, s az autórádióban a napokkal előbb történt soproni taxisgyilkosról beszéltek. Emlékezetes, hogy ekkor S. Zoltán a mondta a sofőrnek: „az ilyeneket ki kellene végezni.”

Megásta a kiszemelt áldozat sírját

Az idegenlégiót is megjárt zsoldos 2003-ban tanácsot kért egy pesti férfitől, hogy kitől lehetne pénzt szerezni. Ő ajánlotta a balatonalmádi áldozatot. Elcsalták a férfit Balatonfűzfőre, a gyilkos homlokon lőtte. Mercedesét 150 ezer forintért eladták. A második kiszemeltnek már a sírját is előre megásta a gyilkos, őt is valami kitalált mesével csalták e. Á. József fejbe lőtte, de csodával határos módon a sír üres maradt, az áldozat túlélte a támadást.

A szentkirályszabadjai rém

Ő volt az első, akit a Győri Ítélőtábla tényleges életfogytiglanra ítélt, vigyorogva pózolt 2006-ban a kamerának és azt mondta: kitűnően alszik, nem bán semmit. Öt embert ölt meg – köztük saját testvérét, rettegésben tartotta a Szentkirályszabadját, ahol „hurkos gyilkosnak” is nevezték. Áldozatainak többségét úgy kötözte meg, hogy a kapálózással saját magukat fojtsák meg. Kirabolhatta volna idős áldozatait másképp is, de őt a pénzszerzés mellett a gyilkolás is motiválta. Utolsó áldozata saját maga volt, a fegyházban 2015-ben öngyilkos lett.

Bevezető

Eddig összes 11 emberre szabott ki tényleges életfogytiglant az öt megyében illetékes Győri Ítélőtábla. A legutolsó „lassú halálra” ítélt a berihidai gyilkos, B. Zsolt, aki Várpalotán megölte volt barátnőjét és annak kisfiát. Megnéztük, kik voltak Észak- Dunántúlon a legelvetemültebbek, akiket ezelőtt 35-40 évvel feltehetően halálra ítéltek volna.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Laczó Balázs

Read More

Post Comment