Search by category:
Egyéb kategória

Jichák Hercoggal beszélt az államfő, kifejezte Izrael iránti szolidaritását

Jichák Hercoggal beszélt az államfő, kifejezte Izrael iránti szolidaritását

Mészáros Richárd

2023. 10. 24., k – 19:26

Zuzana Čaputová köztársasági elnök izraeli kollégájával, Jichák Hercoggal beszélt, kifejezte Izrael iránti szolidaritását a Hamász palesztin mozgalom támadása miatt. Bejegyzését kedden tette közzé a közösségi hálón.

„Beszéltem Jichák Herzog izraeli elnökkel, kifejeztem szolidaritásomat és elítéltem a Hamász brutális terrortámadását. Feltétel nélkül szabadon kell engedni minden túszt” – fogalmazott Čaputová.

Az államfő szerinte Izraelnek joga van megvédeni magát, de a lakosságnak a lehető legkisebb szenvedést kell okozni. „Sürgősen humanitárius segélyt kell küldeni a rászoruló palesztinoknak” – tette hozzá.

A Hamász október 7-én összehangolt támadást intézett Izrael ellen, a támadás 1400 halálos áldozatot követeltek. Izrael viszonozta a támadásokat a Gázai övezetben, a palesztin hatóságok szerint már legalább 5700-an haltak meg a konfliktusban

Izraeli tájékoztatás szerint a Hamász fegyveresei legalább 222 túszt tartanak fogva a Gázai övezetben. Azóta négy túszt szabadon engedtek: pénteken az az izraeli Nir Oz kibuc lakóit, az amerikai Judith Raanant és 17 éves lányát, Natalie-t, hétfőn pedig a 85 éves Yocheved Lifshitz-t és a 79 éves Nurit Coopert.

Read More

Post Comment