Search by category:
Egyéb kategória

Minimál a lakásban

Minimál a lakásban

Kiss Bartalos Éva

2023. 10. 26., cs – 15:34

A minimál lakberendezési stílus nem véletlenül olyan népszerű, hiszen elvei életterünk minden szegletében alkalmazhatóak. Vegyük sorra helyiségenként, miként tudjuk érvényesíteni a kevesebb mindig több elvét, a minimált.

A nappaliban

Először is biztosítank kell, hogy elegendő természetes fény jusson a térbe, ezért már a tervezésnél törekedni kell arra, hogy az ablakok mérete a lehető legnagyobb legyen. Ez a stílus nem kedveli az apró csecsebecséket és a családi fotókat. Szimmetrikusan elhelyezett, sima felületű bútorokkal és legfeljebb két kontrasztos színnel dolgozzunk.

A hálóban

Igényes anyagokat használjunk, amelyek önmagukban is dekoratívak. Kerüljük az extravagáns mintákat. Hagyjunk üres, berendezetlen szobarészeket. Nem kerülhet a hálóba semmi, ami felesleges, vagy nem kötődik a helyiség alapfunkciójához.

A hálószoba központi eleme az ágy, a minimalista stílus pedig az alacsony profilú ágyakat részesíti előnyben, ezek ugyanis a függőleges síkban kevesebb helyet foglalnak. Itt nem használhatunk íves vagy egyéb módon dekorált bútorokat, csakis egyenes vonalak jöhetnek szóba. Az éjjeliszekrény formájára ugyanez érvényes, nem harsoghatja túl az ágyat, ezért sok esetben teljesen mellőzik is. Fontosak a fények, a lámpatesteknek illeszkedniük kell a stílusba, de sokan használnak pontégőket is.

A konyhában

Itt sem használhatunk mintás darabokat. Alapvetés, hogy nincsenek nyitott, csak zárható polcok. Gyakran főszerepet kapnak a fényes felületek, mint az üveg és az acél. Falburkolatként is inkább ezeket igyekezzünk alkalmazni az osztott konyhacsempe helyett. Törekedjünk arra, hogy minél egységesebb, osztatlan felületeket kapjunk. A konyhapulton csak a legfontosabb eszközök maradhatnak, a többinek a szekrényben a helye.

A fürdőszobában

Itt is kulcsfontossággal bír, hogy sok fényt kapjon a tér. Ha nincs ablak, érdemes kicsit túldimenzionálni a fényforrásokat, és hidegebb tónusú izzókat használni. Ami a színeket illeti, a fehér mellett leginkább a szürkét, a halványsárgát vagy a földszíneket szereti a minimalista fürdőszoba. Hagyjunk teljesen üres falfelületeket, a berendezés legyen szellős.

A gyerekszobában

Talán a gyerekszobában a legnehezebb alkalmazni a minimál stílust, mert megköveteli az állandó rendet. Ha mégis próbát teszünk vele, törekedjünk az egyszínű darabok használatára, és számoljunk sok csukható tárolóhellyel, ahová a gyerekek könnyen és gyorsan be tudnak pakolni. A harsány színek helyett a pasztell árnyalataiból válogassunk.

Az előszobában

Zárható rakodóterek, zéró dekoráció. Ez utóbbit az egyszerű geometriai formák ismételt szerepeltetésével helyettesíthetjük (ideális esetben minél tágasabb térben), vagy bármi hasonlóval, ami megadja a dekoráció ritmusát. Itt sem lehet félhomály vagy sötét. A minimál előszoba puritán és funkcionális.

 

Križanovič Melinda

Read More

Post Comment