Search by category:
Egyéb kategória

Hat dolog, amit a Mercedes-Benz új E-osztályáról tudni kell

Hat dolog, amit a Mercedes-Benz új E-osztályáról tudni kell

Demecs Péter

2023. 10. 30., h – 10:08

Pozsony |

Egyedi lehetőségem volt múlt héten kipróbálni a Mercedes-Benz új E-osztályát. Szó szerint az elsők között ülhettem a volánja mögé, hiszen mint kiderült, még a márka szlovákiai képviseletének vezetői sem vezették. Egy nap is elég volt arra, hogy megtudjam, az új E-osztály minden eddiginél több technológiát tartalmaz, jóval okosabb, mint valaha volt.

1. Nem kell hozzá kulcs

Ha már a vezetéssel nem is annyira összefüggő technológiákat említettem, akkor kezdjük rögtön egy ilyennel. Az E-osztályhoz ugyanis nem kell többé gyújtókulcs. Az autó elindításához, kinyitásához vagy bezárásához a digitális kulcs szolgál, amelyet ugyanúgy letölthetünk a mobiltelefonunkba, mint például egy üzlethálózat hűségkártyáját. Ez számomra mindenképpen egy praktikus funkció, ugyanis ennek köszönhetően egy dologgal kevesebb van, amit a házból való elindulás előtt keresnem kell: az autókulcs keresése már a múlté. Egyébként a digitális kulcsot összesen 16 személy számára tehetjük elérhetővé.

2. Játék vagy videókonferencia

Az új E-osztályban nem fognak unatkozni, de mondjuk egy fontos tárgyalásról sem késnek le. Az opcióként elérhető fedélzeti kamerával ugyanis nemcsak szelfiket küldhetnek, hanem csatlakozhatnak a kollégákkal folytatott videómegbeszéléshez. Ha pedig megunnák a megbeszélést, akkor kiléphetnek, és játszhatnak valamilyen online játékot. A 14,4 colos MBUX központi érintőképernyőn kívül még rendelhetnek egy másikat, az elöl ülő utastárs előtt található 12,3 colos érintőképernyőt. Mindkét képernyő egy közös üveglap alá kerül, viszont ha nem kérjük az extrát, akkor a központi kijelző egy decens keretet kap; a digitális műszeregység minden esetben különálló. Az autóban az 5G mobiladat-kapcsolatot kínáló csomag is elérhető, s mint gyakorlatilag majdnem minden, ez is extra opcióként választható.

3. Megjegyzi a szokásainkat

Az E-osztály egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy képes megjegyezni a szokásainkat. Pontosabban a mesterséges intelligenciának köszönhetően megtaníthatjuk az autónkkal a szokásainkat. A Mercedes-Benz ennek a funkciónak az elnevezéséhez a rutin szót használhatja. Például ha mindennap körülbelül ugyanabban az időben érkezünk meg egy parkolóház sorompójához, akkor az autó ezt megjegyzi, s már ha közelítünk a sorompóhoz, automatikusan lehúzza az ablakot. De ha a rendszer úgy érzékeli, hogy bizonyos hőmérséklet alatt már aktiválni szoktuk az ülés- vagy volánfűtést, az autó ezt is megjegyzi, és automatikusan aktiválja azt.

4. 100 kilométer áramra

A piaci bemutatáskor elérhető modellek fele hálózatról tölthető hibridekből fog állni. A 92 kW (129 LE) elektromos teljesítménynek köszönhetően a WLTP szabvány szerint több mint 100 kilométert is megtehetünk anélkül, hogy működésbe lépne a belső égésű motor. Az E 400 e 4MATIC változat forgatónyomatéka a 650 Nm-t is eléri. A tesztvezetésre az E 220 d 4MATIC négyhengeres dízeles változat volt elérhető. Amit vezetés közben észrevettem, hogy városban az akusztikus ablakoknak köszönhetően valóban jelentős a csönd az utastérben, sztrádán viszont a szélzaj a vártnál valamivel intenzívebb volt.

5. Elfordítja a hátsó kerekeket

Opcióként elérhető a szintszabályozásra is alkalmas légrugózás, az adaptív lengéscsillapítás és a hátsókerék-kormányzás is. A hátsó kerekek 4,5 fokos szögben tudnak elfordulni, ami óriási stabilitást és jó kezelhetőséget biztosít a kanyarokban, de ennek köszönhetően a fordulatkör is 90 centiméterrel szűkebb lesz. Az egyik tesztautó rendelkezett ezzel a funkcióval, és el kell ismernem, hogy sokkal élvezetesebbé tette a vezetést. Tehát ha már valamilyen extrára pénzt kellene költenem, akkor ezt választanám.

6. Megnyugtatés dédelget

Az E-osztályhoz klíma helyett rendelhetnek Thermotronic funkciót, amely már arra is képes, hogy a klíma beáramlására szolgáló rostélyokat automatikusan szabályozza annak érdekében, hogy a betáplált hőmérséklet az autóban stabil maradjon. Mindezt kiegészíti egy csomó más program, amely hangulatvilágítással, masszázsfunkcióval vagy megnyugtató zenével pihenteti vagy épp feltölti energiával az utasokat.

Read More

Post Comment