Search by category:
Egyéb kategória

Megkezdték a halak kifogását a Kassához közeli haltenyészetből

Megkezdték a halak kifogását a Kassához közeli haltenyészetből

Németi Róbert

2023. 10. 30., h – 11:34

Perény-Hím |

Megkezdték a pontyok és egyéb halfajok kifogását a Kassa-vidéki járásbeli haltenyészetben. Grentzer Máté halgazda szerint a hétfőn kifogott halakat elsősorban a környező tavak újratelepítésére használják, de ezzel egy időben, a hagyományokhoz híven már a karácsonyi halak kifogását is elindították. A szakemberek becslése szerint idén megközelítőleg 70 tonnányi halat foghatnak ki a szóban forgó haltenyészet vizéből.

„A szokásokhoz híven most is a karácsonyi szezon előtti egy hónapban kezdtük meg a halak kiemelését a tó vizéből, de voltak olyan évek, amikor már október végén befejeztük a munkát. Az, hogy manapság már jóval később látunk hozzá a folyamathoz, elsősorban az enyhe időjárásnak köszönhető. Míg a most kifogott halak tavasszal átlagosan 1 kiló körül mozogtak, egy év leforgása alatt nagyjából 2-2,5 kilogrammot híztak. Ez természetesen az általunk végzett etetésnek is köszönhető. A kifogott halak súlya átlagosan 3-4 kilogramm között mozog” – mondta az Új Szónak Grentzer Máté, a perény-hími haltenyészet már nyugalmazott munkatársa. Mint kiderült, a halakat idén a haltenyészet három részre osztott tavának azon részéből fogták ki, amelyet korábban az állomány áttelelésére használtak. „Ebből az öt hektáros területből becsléseink szerint nagyjából 10 tonnányi pontyot tudunk kifogni, de más halfajta, például csuka és amur is megakad a tó vizében” – tette hozzá Grentzer. 

Frissen az igazi 

A szakember szerint szinte minden húsnak jót tesz, ha egy bizonyos ideig állni hagyjuk, azonban a halhús éppen az ellenkezőjéről híres. „Ha valaki már most, karácsony előtt két héttel megveszi a halat, akkor arra is gondolnia kell, hogy hogyan fogja tárolni. Tapasztalatból tudom, hogy néhányan hordókba vagy otthon kádba helyezik őket, és csak a karácsonyi vacsora elkészítése előtt dolgozzák fel. Persze vannak olyanok is, akik azonnal megpucolják és a fagyra teszik. Az utóbbi megoldást személy szerint csak néhány nap erejéig ajánlanám, mert a kiolvasztás után – főleg ha hosszabb ideig tároljuk a fagyon – jelentősen megváltozik a halhús állaga, és egy jellegzetes, úgynevezett hűtőízt is kap. Pontosan ezért jobb frissen elkészíteni, mert a halhús úgy az igazi” – mondta korábban az Új Szónak a halgazda. 

Újra árulnak 

Azt, hogy idén mennyibe fog kerülni a karácsonyi élő hal kilója, Grentzer szerint nehéz megmondani, hiszen minden a piac aktuális helyzetétől és a tőlük vásárló kereskedők egyéni áraitól függ. Ettől függetlenül a halgazda úgy véli, hogy náluk biztosan olcsóbban beszerezhető lesz a karácsonyi portéka, ugyanis hosszú idő után ismét az ő haltenyészetük udvarában is lehet majd friss halat venni. „Úgy mint régen, a kifogott halat a mi udvarunkban is árulni fogjuk. Azt, hogy pontosan mennyibe fog kerülni, a haltenyészet tulajdonosától függ, de biztos vagyok benne, hogy olcsóbb lesz, mint a városi standokon” – zárta Grentzer Máté.

Read More

Post Comment