Search by category:
Egyéb kategória

Emelik a gútai helyi adókat és illetékeket

Emelik a gútai helyi adókat és illetékeket

Vataščin Péter

2023. 10. 31., k – 13:50

Gúta |

Az emeléseket elsősorban az infláció, ill. az egyes adóknál az egyéb költségek is indokolják.

A 9. képviselő-testületi ülésen a vonatkozó általános érvényű rendeleteket módosításait – inkább kisebb, mint nagyobb viták mellett – sorban meg is szavazták a képviselők.

A városi költségvetés számára az egyik legfontosabb bevételt képező ingatlandó 2023-ban több mint 585 ezer eurót tett ki. A növelés hatására a 2024-re várt összérték 664 ezerre növekszik, vagyis valamivel több mint 78 ezer euróval folyik majd be a városkasszába. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 0,117 euró/négyzetméter 0,122-ra módosul. Utoljára egyébként 2021-ben tett hasonló lépést Gúta, akkor 5%-os emelkedéssel kellett számolni.

Ami az ebadót illeti, a 2023-as 5.817 euróról jövőre 6.624 eurónyi bevétellel számol a város. Eszerint kutyánként évi 40 eurót kötelesek fizetni a tulajdonosaik. A családi házaknál tartott ebekért kedvezményesen csak nyolc euróval tartoznak a városkasszának, míg ez az összeg Örtény, Pacsérok, Nagysziget és Császta városrészeknél csak négy euró lesz. Az intézkedések részét képezi a városi rendőrség által végzett, januárban esedékes „kutyaszámlálás“.

A másik fontos drágulás a hulladékilletékre vonatkozik, ahol az eddigi 25,55 euró helyett az átalánydíjból és mozgórészből fele-fele arányban álló 30 eurót kötelesek majd fizetni a lakosok. Érdemes hozzátenni, hogy a legutóbbi, 2020-as emelés előtt csak 19,40 euró volt az illeték mértéke. A drágulást az infláció mellett az energia, a hulladék összegyűjtésének, elszállításának és lerakásának költségei indokolják. A 62 éven felüliek kedvezményes összeget, 21 eurót fognak fizetni.

A kisebb és jelentéktelenebb, például az árusító és a játékautomatákra adóemelések mellett Gútán egy kevésbé szokványos lépésre is elszánták magukat. A városban bevezetik a fejlesztési illetéket. Ezzal az új építésű és 60 négyzetméter feletti épületek esetében kell számolniuk a tulajdonosoknak. Négyzetméterenként 10 eurót kötelesek fizetni a városnak.

Read More

Post Comment