Search by category:
Egyéb kategória

Hamász-vezető: Izrael a hibáit próbálja leplezni a „mészárlásokkal”

Hamász-vezető: Izrael a hibáit próbálja leplezni a „mészárlásokkal”

Mészáros Richárd

2023. 11. 01., sze – 17:37

Izrael mészárlásokkal próbálja leplezni hibáit a gázai övezeti háborúban – jelentette ki szerdán Iszmáíl Haníje, a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet vezetője.

Hangsúlyozta, hogy a térségben nem lesz stabilitás, ha a palesztinok nem tudják elérni a függetlenséget.

„Az ellenségnek és azoknak, akik támogatják, azt mondjuk, hogy a hibák elleplezését szolgáló erőfeszítéseik nem fogják megmenteni őket az átütő erejű vereségtől” – hangoztatta Haníje Katarban közzétett friss videoüzenetében.

Kijelentette, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász október 7-i meglepetésszerű támadása Izrael ellen válasz volt Izrael „rasszista politikájára”, emellett „meg kellett állítani a mészárlást”. A Hamász támadásának hivatalos izraeli adatok szerint több mint 1400 halálos áldozata és háromezer sebesültje volt, mintegy 230 embert pedig elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már csaknem 8800 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig meghaladja a 22 ezret.

A Hamász-vezér a sérelmek között említette a jeruzsálemi al-Aksza mecset és iszlám szentélyek elleni támadásokat, „a keresztény gyarmatosítást”, a zsidó telepek építését, valamint „a rombolást, felfordulást és halált szító szélsőséges telepesek elszabadítását”.

„Figyelmeztettük őket, hogy mindez nem marad megtorlatlanul, és a helyzet robbanásveszélyes (…). Sajnos, senki sem hallgatott ránk, épp ellenkezőleg” – húzta alá Haníje.

Azzal is fenyegetőzött, hogy a Hamász fogságában lévő túszokat ugyanúgy „halál és pusztulás” fenyegeti, mint az ostromlott Gázai övezetben élő palesztinokat. Sürgette egyúttal, hogy folytatódjanak a palesztinok melletti tüntetések, különösen Nyugaton.

Read More

Post Comment