Search by category:
Egyéb kategória

A novemberi eseményekre emlékeznek Vágsellyén

A novemberi eseményekre emlékeznek Vágsellyén

Száz Ildikó

2023. 11. 03., p – 09:22

Vágsellye |

A gyengéd forradalom 34. évfordulójára minden korosztályt megszólító, történelmi programsorozattal hívják fel a lakosok figyelmét a járási székhelyen.

A szabadság és a demokrácia Vágsellyén elnevezésű rendezvénysorozattal emlékeznek azokra az eseményekre, melyek sorsdöntővé váltak az itt élő lakosok számára is. Novemberi Prága 1989 címmel nyílik a hónap elején és november 30-ig tekinthető meg a kultúrház bábtermében Igor Boháč fotóművész kiállítása. A szerző felvételein megelevenednek az 1989-es forradalom novemberi prágai eseményei, remekül megragadva az eufórikus hangulatot a száztornyú város utcáiban.

November 15-én 10.30-tól az alapiskolások, 16-án 8 és 11 órakor a középiskolások számára tartanak filmvetítést a kultúrház mozitermében, melyre mindkét napon várják a nyilvánosságot is. A Minden ember testvérré válik dokumentumfilm az emberarcú szocializmus megálmodójáról, Alexander Dubčekról szól, valamint a gyengéd forradalmat követő időszakról az akkori Csehszlovákia területén.

November 17-én 18 órától a kommunizmus áldozatainak emelt emlékműnél találkoznak a város lakosai. Gyertyás megemlékezést tartanak a kommunizmus áldozatainak tiszteletére. Csillag András ifjú vágsellyei szobrászművész, az emlékmű készítője 2018-ban, amikor tiltakozásul, a hidegvérrel meggyilkolt újságíró és menyasszonya emlékére itt gyűltek össze a lakosok, arra kérte őket, írják le gondolataikat, fogalmazzák meg érzéseiket, mindezzel tovább alkotják az eredeti művet.

Az idei november 17-i megemlékezést követően 19 órakor a kultúrház mozitermében ismét levetítik az Alexander Dubčekről szóló dokumentumfilmet az érdeklődőknek.

Read More

Post Comment