Search by category:
Egyéb kategória

Észak-Korea megerősítette nagykövetségek bezárását

Észak-Korea megerősítette nagykövetségek bezárását

Mészáros Richárd

2023. 11. 03., p – 09:24

Észak-Korea pénteken megerősítette, hogy bezár néhány nagykövetséget annak érdekében, hogy „hatékonyan átrendezze diplomáciai kapacitását”.

Dél-Korea szerint a bezárások azt jelzik, hogy Észak-Korea küszködik a szankciók terhei alatt.

Médiajelentések és elemzők szerint Észak-Korea akár tucatnyi nagykövetség bezárására készülhet, köztük Spanyolországban, Hongkongban és Afrika különböző országaiban, ami a világszerte működő képviseletei közel 25 százalékának bezárását jelentheti.

Az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője a minisztérium honlapján közzétett kommentárokban megerősítette, hogy néhány képviseletet bezárnak, ugyanakkor hozzátette, hogy újakat nyitnak.

„A változó globális környezettel és a nemzeti külpolitikával összhangban diplomáciai képviseletek kivonására és létrehozására irányuló műveleteket hajtunk végre” – mondta a szóvivő, ezt normális tevékenységnek nevezve, anélkül, hogy részleteket közölt volna.

A nukleáris és rakétaprogramja miatt kiterjedt szankciókkal sújtott Észak-Koreának sikerült üzleti kapcsolatokat és baráti diplomáciai kapcsolatokat fenntartania a hidegháborús időkből származó, egyre fogyatkozó számú barátjával.

A dél-koreai egyesítési minisztérium, amely az észak-koreai kapcsolatokat kezeli, a héten azt közölte, Észak-Korea néhány diplomáciai képviseletének bezárása annak a jele, hogy Phenjan a nemzetközi szankciók miatt nehezen tud pénzhez jutni a tengerentúlon.

Read More

Post Comment