Search by category:
Egyéb kategória

Ésszerűsítik és bővítik a Nyitra megyei támogatásokat

Ésszerűsítik és bővítik a Nyitra megyei támogatásokat

Vataščin Péter

2023. 11. 03., p – 12:19

Nyitra/Komárom |

A megyei testület legutóbbi ülésén elfogadott átfogó támogatási szabályzat – ill. általános érvényű rendelet – 2024. január 1-től lép életbe, és számos újítást vezet be az eddigi gyakorlathoz képest.

A szabályzat változásáról a Szövetség megyei képviselői több csatornán tájékoztatták a nyilvánosságot. Farkas Iván frakcióvezető a üléssel kapcsolatos összefoglalójában azt írta, az általános érvényű rendelet kilenc különböző támogatási sémát tartalmaz. Kifejette, a megye hat korábbi támogatási sémát integrál az új rendeletbe: a 2023 óta meglevő, a települések számára szóló helyi fejlesztések és aktivitások települések számára című fejezett mellett megtalálható még a kultúra, idegenforgalom, tömegsport-tevékenység, műemlékek védelme és felújítása, valamint a tanúsítvánnyal rendelkező idegenforgalmi létesítmények támogatása is. „Három új támogatási sémát képez a megye ebben a rendeletben: szociálisan, ill. egészségügyileg hátrányos helyzetű személyek, valamint a sportklubok támogatását diák- és ifjúsági sporttevékenységre“ – fogalmazott Farkas. Hozzátette, a megyei hivatal január 31-ig köteles meghirdetni a pályázati felhívásokak, amelyekre kizárólag elektronikus úton lehet jelentkezni. Egy pályázó a rendelet értelmében csupán egy támogatási sémára nyújthat be egy pályázatot.

Farkas Iván magyarázata szerint a helyi fejlesztésekre és aktivitásokra vonatkozó fejezet keretében a pályázó önkormányzat kombinálhatja a pályázatát – például a kisléptékű beruházást a sporttevékenységgel és a kultúrával – s eközben több más lehetőség közül is választhat. „Ezek tételesen fel vannak sorolva a rendeletben és egy kiegészítő javaslattal életmentő, újraélesztő berendezés beszerzése is megpályázható lesz, mivel ennek felszerelése nyilvános helyre 2024-től minden település számára kötelező lesz“ – szól a szöveges összefoglaló.

A Szövetség módosító indítványa alapján a megyei támogatás legkisebb összege 300 euró lesz. A várható jövő évi teljes támogatási keret 3.591.550 euró – ez azonban még annak a függvénye, hogy 2024-ben recesszióba fordul-e a szlovákiai gazdaság, amit kihat majd a részadók mértékére is. Erre a veszélyre Komáromban tartott sajtótájékoztatóján Andruskó Imre megei képviselő is felhívta a figyelmet. A téma kapcsán még megjegyezte, az idén az önkormányzatoknak először bevezetett ötezer eurós támogatást a települések 95%-a igényelte, míg 2024-re ugyanerre a célra összesen 1770 ezer eurót különített el a megye.

Read More

Post Comment