Search by category:
Egyéb kategória

Fico már nem szabhatja át a szlovák helyreállítási tervet

Fico már nem szabhatja át a szlovák helyreállítási tervet

Mészáros Richárd

2023. 11. 03., p – 09:36

A jelenlegi kormánypártok az előző választási időszakban rengeteget bírálták az akkori kabinetet az uniós források szerintük katasztrofális felhasználásáért, Robert Fico kormányfő (Smer) azonban mára elismeri, hogy csak nehezen tudja elképzelni Szlovákia helyreállítási tervének a teljes felülvizsgálatát, így kénytelenek lesznek a jóváhagyott tervre hagyatkozni.

„Nagyon nehezen tudom csak elképzelni az uniós helyreállítási alapból származó támogatások lehívásához szükséges szlovák gazdaság- élénkítési terv teljes felülvizsgálatát, mert van egy végpontunk, mégpedig 2026 közepe, amikor a projektek finanszírozása ebből az eszközből véget ér. Ezért nincs más választásunk, mint hogy abból induljunk ki, amit az előző kormány idején jóváhagytak. Csak annyit tehetünk, hogy megpróbálunk rugalmasan alkalmazkodni az adott helyzethez” – ismerte el csütörtökön Robert Fico, miután találkozott az uniós helyreállítási alapból származó forrásokért és az uniós támogatások felhasználásért felelős kormányfőhelyettessel, Peter Kmeccel (Hlas).

Átruházott jogkörök

A kormányfő úgy próbál meg javítani a helyzeten, hogy Kmecre ruházná át a kormányhivatal minden olyan hatáskörét, amely segíthet az uniós források felhasználásában. „Nem akarok létrehozni semmilyen duplicitást a hatásköröket illetően. Mindenki foglalkozzon azzal, amivel megbízták, márpedig a kormányfőhelyettes elsősorban a gazdaságélénkítési terv végrehajtásáért felelős” – tette hozzá Fico.

Lassú felhasználás

A kormányfő elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, ahogyan az uniós gazdaságélénkítési tervet az előző két évben kezelték. „Nem ártana tudatosítanunk, hogy az uniós gazdaságélénkítési tervből több mint 6 milliárd euró áll a rendelkezésünkre, amit a gazdaság és a lakosság életszínvonalának a javítására használhatnánk fel, ennek ellenére eddig alig 400 millió euró körüli összeget sikerült lehívni, ami az előző kormányok végzetes hibája” – állítja Fico.

Mellőzött régiók

Kmec szerint a gazdaságélénkítési terv számos eleme nem vette figyelembe a szlovákiai régiók és a gazdaság egészének az érdekeit. „Meg kell vizsgálnunk annak a lehetőségét, hogyan igazítsuk hozzá a régiók igényeihez az uniós pénzek felhasználását, hogy ezek a lehető leggyorsabban eljuthassanak oda, ahol erre a legnagyobb szükség van a világjárvány és a gazdasági válság okozta nehézségek enyhítésére” – tette hozzá a kormányfőhelyettes.

Kmec az Európai Unió Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagjáról is tárgyalni szeretne, hogy az ebből származó összeget a lehető leghatékonyabban használhassák fel. „Megvizsgáljuk, hogy a különböző minisztériumokban hogyan áll a gazdaságélénkítési tervből származó pénzeszközök felhasználása. A kormány programnyilatkozatának az elfogadását követően bemutatjuk az ezzel kapcsolatos elképzeléseinket” – ígéri Kmec. Fico szerint a kormánya november közepéig szeretné benyújtani a programnyilatkozatát, és örömmel venné, ha a parlament november 17-éig bizalmat szavazna neki, hogy végre a „komoly dolgokkal” foglalkozhassanak.

(mi, TASR)

Read More

Post Comment