Search by category:
Egyéb kategória

Oroszország a jövőben is tiszteletben tartja a kísérleti atomrobbantásokra vonatkozó moratóriumot

Oroszország a jövőben is tiszteletben tartja a kísérleti atomrobbantásokra vonatkozó moratóriumot

Mészáros Richárd

2023. 11. 03., p – 18:32

Oroszország a jövőben is tiszteletben tartja a kísérleti atomrobbantásokra vonatkozó moratóriumot, annak ellenére, hogy visszavonta az ezek tilalmát elrendelő szerződés ratifikálását – jelentette ki pénteken a moszkvai külügyminisztérium.

„A jövőben is tiszteletben tervezzük tartani a kísérleti atomrobbantásokról harminc éve életbe léptetett moratóriumot” – írta közleményében a tárca, mindazonáltal hozzátéve, hogy ha az Egyesült Államok esetleges tömegesen hajtana végre ilyen kísérleteket, ez Oroszországot is hasonlóra kötelezné.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön írta alá az Átfogó Atomcsend-egyezmény (CTBT) orosz ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényt.

Oroszország ugyanakkor továbbra is „aláíró ország marad, valamennyi ezzel járó joggal és kötelezettséggel” – emlékeztetett a külügyminisztérium.

Az 1996-ban aláírásra megnyitott egyezmény egyelőre nem lépett életbe, mert ahhoz mind a 44, nukleáris technológiával rendelkező ország ratifikációja szükséges, ami egyelőre nem történt meg. Többek között az Egyesült Államok sem ratifikálta az egyezményt.

Az orosz katonai doktrína értelmében kizárólag védelmi célra lehet atomfegyvert alkalmazni, ha Oroszországot tömegpusztító fegyverekkel támadnák meg, vagy egy hagyományos fegyverekkel olyan agressziót hajtanának végre ellene, amely az „állam létezését fenyegetné”.

Read More

Post Comment