Search by category:
Egyéb kategória

Von der Leyen Kijevben dicsérte Ukrajna előrehaladását az integráció terén

Von der Leyen Kijevben dicsérte Ukrajna előrehaladását az integráció terén

Kulcsár Péter

2023. 11. 04., szo – 18:04

Kiváló fejlődést ért el Ukrajna az európai uniós csatlakozás felé vezető úton – jelentette ki Kijevben az Európai Bizottság elnöke szombaton, néhány nappal azelőtt, hogy az unió kulcsfontosságú jelentést tesz közzé Ukrajna tagfelvételi kérelmével kapcsolatban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen közölte: Ukrajna az Oroszországgal vívott háború ellenére jelentős mérföldköveket ért el, például az igazságügyi reformok terén.

„Tudom, hogy kiemelkedő reformok megvalósítása folyik önöknél. Ha ez megtörténik – és én bízom benne –, Ukrajna elérheti nagyralátó célját és átléphet a csatlakozási folyamat következő szakaszába” – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajna elkötelezett a reformok előrevitele iránt, beleértve a korrupcióellenes intézkedések fokozását.

Az európai uniós értékelő jelentést szerdán teszik közzé, ebben várhatóan értékelik, milyen haladást ért el Ukrajna a különböző gazdasági, jogi és más kritériumok teljesítésében, amelyek a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükségesek.

Ukrajna azután nyújtotta be csatlakozási kérelmét, hogy Oroszország 2022 februárjában inváziót indított ellene.

Az ukrán kormány – készségét biztosítandó – teljesített minden kért lépést – mondta Volodimir Zelenszkij, aki ígéretet tett a reformok sürgetésére. Kiemelte a korrupció elleni harcot, az átláthatóság javítását és az oligarchák által a gazdaságra gyakorolt befolyás csökkentését.

Az EU 27 tagállama a tervek szerint a decemberi csúcstalálkozón dönt arról, hogy Kijev megkezdheti-e a csatlakozási tárgyalásokat. A döntéshez egyhangú támogatásra van szükség.

Az EU eddig 83 milliárd euróval támogatta Ukrajnát, és további 3 milliárd eurót kíván nyújtani Kijevnek az év végéig – mondta Ursula von der Leyen. Azt is elmondta, hogy folyik annak kidolgozása, hogy tudnák a befagyasztott orosz állami számlák profitjával segíteni az ukrajnai újjáépítést.

Az EB elnöke közölte, hogy az unió újabb gazdasági szankciók elrendelésére készül Oroszországgal és azon nem uniós államokkal szemben, amelyek segítenek kikerülni Moszkvának a szankciókat. Az intézkedések további export- és importtilalmakra, valamint szigorúbb kőolajársapkára vonatkoznak – mondta.

Zelenszkij kijelentette: a gázai háború miatt kikerül a figyelem középpontjából az Ukrajna elleni invázió, ahogyan azt Oroszország reméli. Az ukrán elnök mindazonáltal biztos abban, hogy Ukrajna kezelni tudja ezt a kihívást. Hozzátette: országa már nagyon nehéz helyzeteket élt át, amikor Ukrajna nem volt a figyelem központjában.

Az ukrán elnök közölte: a háború még nem befejezett játszma.

„Mostanra sok idő eltelt, és az emberek fáradtak. Ez azonban még nem matthelyzet” – mondta Volodimir Zelenszkij. Beismerte, hogy vannak nehézségek az immár 21. hónapja tartó háborúban, és Kijevnek nagyobb sikereket kell elérnie az ellentámadás során. Hozzátette, hogy az ukrán katonák számára nincs más alternatíva, mint folytatni a harcot, és további támogatást kért a nyugati szövetségesektől, elsősorban a légvédelem területén.

Read More

Post Comment