Search by category:
Egyéb kategória

ENSZ-biztos az izraeli–palesztin konfliktusról: mindkét oldal háborús bűncselekményeket követett el

ENSZ-biztos az izraeli–palesztin konfliktusról: mindkét oldal háborús bűncselekményeket követett el

Mészáros Richárd

2023. 11. 09., cs – 14:47

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a Gázai háborúban elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolta meg csütörtökön Izraelt és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezetet is, miután az előző nap a rafahi határátkelőnél tett látogatást.

„A palesztin fegyveres csoportok által október 7-én elkövetett rémtettek szörnyűek, brutálisak és megdöbbentőek, kétséget kizáróan háborús bűnök – akárcsak a folyamatban lévő túszejtés” – állapította meg Türk, a Hamász dél-izraeli terrortámadásaival kapcsolatban.

Az emberi jogi főbiztos ezután Izrael katonai csapásairól, a Gázai övezet lezárásáról, a humanitárius segítségnyújtást akadályozó tényezőkre tért ki, hangsúlyozva, hogy „a palesztin civilek kollektív büntetése izraeli részről ugyanolyan háborús bűncselekménynek minősül, mint ahogy a civilek jogellenes erőszakos evakuálása is”.

„A konfliktus leírására nem lehet kettős mércét használni” mert „egyik fél cselekedetei sem mentesítik a másik felet a nemzetközi humanitárius jog kötelezettségei alól” – mutatott rá Türk, majd arra emlékeztetett, hogy a nemzetközi humanitárius jog normái világosan kimondják: a konfliktusban részt vevő felek kötelesek megvédeni a civileket és a polgári létesítményeket, nem támadhatják az egészségügyi létesítményeket azok személyzetét, továbbá tilos támadást intézni a sebesültek és betegek ellen.

Türk azonnali tűzszünetet és az elrabolt túszok azonnali szabadon engedését követelve aláhúzta: Izraelnek, mint megszálló hatalomnak kötelessége a Gázai övezetben élő emberek alapvető szükségleteinek biztosítása, ezért az oda szánt humanitárius segélyeket be kell engedni és el kell juttatni az övezetben élőkhöz.

A főbiztos ezenkívül a Gázai övezet megszállásának megszüntetésére és a két fél önrendelkezési jogán és biztonsági érdekein alapuló politikai keret megteremtése mellett emelt szót.

Read More

Post Comment