Search by category:
Egyéb kategória

Šutaj Eštok: A városi bíróság nem dönthetett volna Branko Kišš ügyében

Šutaj Eštok: A városi bíróság nem dönthetett volna Branko Kišš ügyében

Kulcsár Péter

2023. 11. 10., p – 14:11

Nem tartozik a Pozsonyi Városi Bíróság hatáskörébe, hogy eljárjon Branko Kišš rendőrfőkapitány-helyettes ügyében – jelentette ki pénteken Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter.

Szerinte közigazgatási bíróságnak kell döntenie, mert közigazgatási ügyről van szó a belügyminisztérium és a rendőri testület egyik tagja között, nem pedig munkajogi ügyről. Šutaj Eštok fellebbez a döntés ellen, és továbbra is meggyőződése, hogy a törvények szerint járt el.

„Remélem, hogy a fellebbviteli eljárás során a kerületi bíróság kimondja, hogy polgári bíróságnak nem volt hatásköre eljárni az ügyben, ezután pedig az igazságügyi miniszter dönt arról, hogy fegyelmi eljárást kell-e indítani az érintett bíró ellen” – mondta a belügyminiszter. Megjegyezte, hogy a bíró Peter Kubina osztálytársa volt, aki Kišš és a  Čurilla-nyomozócsoport tagjainak jogi képviselője. A Kišš-sel kapcsolatos bírósági döntést még nem kapta meg a tárca.

A Čurilla-csoporttal kapcsolatban a miniszter elfogadja Zuzana Dlugošovának, a Bejelentővédelmi Hivatal vezetőjének véleményét, hogy a hivatalhoz kellett volna fordulnia, mielőtt felfüggeszti őket a szolgálat alól, mivel védett bejelentői státuszt kaptak. A jövő héten találkoznak, hogy megvitassák az ügyet, Šutaj Eštok szerint el kell gondolkodni a vonatkozó törvényi szabályozás módosításán, mivel azt nem tartja egyértelműnek.

Branko Kišš a Pozsonyi IV-es Városi Bíróság sürgősségi végzése szerint továbbra is betöltheti a rendőrfőkapitány első helyettesi posztját. A belügyminiszter október végén döntött úgy, hogy megszünteti a két rendőrfőkapitány-helyettesi posztot, és más funkcióba helyezi át a két helyettest.

Read More

Post Comment