Search by category:
Egyéb kategória

A párizsi nagymecset vezetője elutasította a muszlimokat érő antiszemita vádakat

A párizsi nagymecset vezetője elutasította a muszlimokat érő antiszemita vádakat

Mészáros Richárd

2023. 11. 11., szo – 19:11

A párizsi nagymecset rektora, Chems-Eddine Hafiz a „csúsztatások elkerülésére” szólított fel annak érdekében, hogy „ne a muszlimokat hibáztassuk társadalmunk bajaiért, különösen az antiszemitizmusért”.

„A jelenlegi mérgező légkörben a rasszista retorika ismét elszabadult a közéletben. Kértem az illetékes hatóságokat, hogy hagyjanak fel a csúsztatással, és hagyják abba a muszlimok vádolását társadalmunk bajaiért, különösen az antiszemitizmusért” – írta az iszlám vezető a Le Monde című napilapban szombaton megjelent publicisztikájában. A rektor írásában elítél „minden támadást a franciaországi zsidók elleni, ahogy a franciaországi muszlimok ellenieket is”, és elutasítja „egy olyan közel-keleti konfliktus Franciaországba importálását, amelynek semmi köze a vallási vagy civilizációs kérdésekhez”.

Franciaországban él Európában a legnagyobb – 500–600 ezresre becsült – zsidó közösség, és muszlimok is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában, számuk 5 és 6 millió közötti.

„Itt az ideje, hogy válasszunk. De nem a muszlimok és a zsidók között. Nem Izrael és egy palesztin állam között, amelynek létrehozása sürgetőbb, mint valaha. Nem. Választanunk kell a humanizmus és a borzalom között!” – tette hozzá a rektor.

„A franciaországi muszlimokat olyan aljas vádakkal illetik, amelyekben (…) mindannyian bűnrészesekként tűnünk fel a legsúlyosabb túlkapásokban, pedig azokhoz semmi közük” – vélte. „A franciaországi és a világban élő zsidóknak a számonkérése az izraeli kormány felelősségéért egy politikai és erkölcsi válságban, szintén mélységes igazságtalanság, amelyet nem tudok támogatni” – tette hozzá.

„Az eszmei asszociációk jelenlegi ködében az antiszemitizmus elítélése Franciaországban a Föld valamennyi népének alapvető jogairól – köztük a palesztin nép törvényes jogairól – való lemondás lenne” – hangsúlyozta a rektor. „A muszlimellenes retorika erősödésére történő figyelmeztetés pedig ugyanezen logika alapján az iszlamizmushoz sorolná a megszólalót” – írta a rektor.

A párizsi nagymecset és a Muzulmán Vallás Tanácsa korábban jelezte, hogy képviselői nem vesznek részt vasárnap a parlament két háza vezetőjének felhívására megszervezett, antiszemitizmus-ellenes felvonuláson.

Read More

Post Comment