Search by category:
Egyéb kategória

Felavatták Romániában az ukrán pilóták felkészítését is szolgáló F–16-os kiképzőközpontot

Felavatták Romániában az ukrán pilóták felkészítését is szolgáló F–16-os kiképzőközpontot

Mészáros Richárd

2023. 11. 13., h – 20:21

Felavatták Romániában hétfőn a holland, dán, amerikai és román együttműködéssel megalapított Európai F–16-os Kiképzőközpontot (EFTC), ahol a román és más NATO-szövetséges katonák mellett az ukrán hadsereg pilótáit fogják felkészíteni az F–16-os harci gépek használatára – közölte az Agerpres hírügynökség.

A Bukarestet a Fekete-tengerrel összekötő közlekedési folyosó festesti-i Duna-hídja közelében található, 86-os Borcea légitámaszponton létesült kiképzőközpontot Angel Tilvar román és Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter adta át. A román tárcavezető szerint a közös projekt a térséget fenyegető veszélyek leküzdését célzó nemzetközi partnerséget erősíti.

Tilvar megerősítette: Románia és más NATO-tagállamok katonái mellett a romániai támaszponton képezik ki azokat az ukrán pilótákat is, akik az európai államok által Ukrajnának adományozott F–16-os harci gépekkel fognak repülni. Mint mondta: az Európai F–16-os Központban az új képesítések megszerzésére irányuló képzést a „globális kontextusra” tekintettel gyorsított ütemben bonyolítják le. Az ukrán pilóták kiképzése várhatóan körülbelül hat hónapig tart.

Kajsa Ollongren rámutatott: Hollandia, Dánia és Norvégia arra készül, hogy F–16-osokat szállít Ukrajnának. Ezért fel kell gyorsítani a pilóták képzését, ami egyébként már elkezdődött Dániában és az Egyesült Államokban. A holland miniszter fontos előrelépésnek nevezte az Európai F–16-os Kiképzőközpont megalakulását.

A romániai kiképzőközpontba a múlt héten érkezett meg öt holland F–16-os harci repülő, amelyek gyártója, az amerikai Lockheed Martin oktatókkal és karbantartó személyzettel vesz részt a pilótaképzésben.

A román légierőnél 2019-ben kezdődött meg az átállás a szovjet gyártmányú MiG–21-esekről az amerikai F–16-osokra. Romániának eddig 17 használt (új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt) F–16-os Fighting Falcont sikerült beszereznie Portugáliától, tavaly novemberben azonban Bukarest további 32 használt F–16-os harci repülőgép beszerzéséről írt alá szerződést Norvégiával. Az első felújított norvég F–16-osok várhatóan az év végén érkeznek meg Romániába.

Read More

Post Comment