Search by category:
Egyéb kategória

Thain János festőművészre, múzeumalapítóra emlékeztek Érsekújvárban (VIDEÓ)

Thain János festőművészre, múzeumalapítóra emlékeztek Érsekújvárban (VIDEÓ)

Száz Ildikó

2023. 11. 15., sze – 18:26

Érsekújvár |

A Thain János nevét viselő megyei fenntartású múzeum épülete előtt tisztelegtek a jeles festőművész, pedagógus és múzeumalapító emléke előtt az emlékezők, akiket Tomáš Bihari a múzeum igazgatója köszöntött magyarul és szlovákul.

Thain János halálának 70. évfordulójára közösen emlékezett az érsekújváriakkal Thirring Viola színművész, a múzeumalapító és egykori múzeumigazgató unokája, akit Gosztonyi Balázs, a dédunokája is elkísésrt. A jeles személyiség emléktábláját megkoszorúzták a megyei fenntartású intézmények vezetői és az alkotó rokonai. A Czuczor Gergely Alapiskola nevében Priskin Zoltán igazgató és Salgó Gabriella igazgatóhelyettes helyezték el az emlékezés virágait. A magyar iskola tanulói rendszeres látogatói a múzeumnak. Thirring Viola szavalatával ajándékozta meg az egybegyűlteket. Az emlékezést Gál Gábor, a művészeti alapiskola pedagógusának zenés műsora tette még emlékezetesebbé. Thain János tanár, néprajzgyűjtő, képzőművész rendkívül gazdag életútját Varga Zsuzsanna történész, a múzeum munkatársa foglalta össze.

Hetven évvel ezelőtt, 1953. november 17-én hagyta itt Thain János a földi létet, szülővárosát és életművének egyik legjelentősebb alkotását, a múzeumot. A múzeumot, melynek igazgatója volt, s amelyet 17 éven át építgetett gondos odafigyeléssel, féltő szeretettel és a múlt emlékei iránti mélységes tisztelettel és alázattal”

– hangsúlyozta Varga Zsuzsanna.

A jelenlegi épületben 2002 óta működik a múzeum, amely a rákövetkező évben, 2003-ban vette fel Thain János nevét. Nevét és emlékét emléktábla és a múzeum folyosóin állandó jellegű emlékkiállítás őrzi. A múzeum falai közt azok a tárgyak is emlékeztetik a látogatókat Thain Jánosra, amelyeket saját kezűleg gyűjtött. Varga Zsuzsanna fontosnak tartotta elmondani, hogy a mai gyűjtemény és a múzeum lényegét Thain János gimnáziumi tanár magángyűjteménye alkotja. Nemes szándék vezérelte, hogy a letűnt korok emlékeit megőrizze az utókor számára. Az érsekújvári múzeum története 87 évre nyúlik vissza. Az intézmény munkatársai és a patinás épületbe látogatók, újabb ismeretekre vágyók a bejárat közelében lévő emléktáblára tekintve úgy érzik, küldetésük van. Kellő szakmaisággal, megfelelő hozzáértéssel folytatni kell a mester által megkezdett őrző-védő munkát.

Read More

Post Comment