Search by category:
Egyéb kategória

Szövetség: A kormányprogram nem gondol a nemzeti kisebbségekre

Szövetség: A kormányprogram nem gondol a nemzeti kisebbségekre

Mészáros Richárd

2023. 11. 16., cs – 22:56

A parlamenten kívüli Szövetség szerint a kormány programnyilatkozata nem gondol a nemzeti kisebbségekre, és nem tartalmaz konkrét kötelezettségvállalásokat, mint például a kisebbségi törvény elfogadása vagy a kisebbségi hivatal létrehozása – tájékoztatott Pálinkás Évi, a párt szóvivője.

A Szövetség bírálja, hogy a kulturális minisztérium módosítani akarja a Kisebbségi Kulturális Alap működését, azzal a céllal, hogy növelje a minisztérium jelöltjeinek politikai befolyását. A szakértői bizottságokban jelenleg nincsenek minisztériumi jelöltek. „Éppen fordítva, az önkormányzatiság modelljét kellene erősíteni, hogy a szakbizottságokban azoknak a szakértőknek legyen nagyobb befolyásuk, akiket maguk a nemzeti közösségek választanak meg, nem pedig a politikai által odaültetett hivatalnokoknak” – jelentette ki Mózes Szabolcs, a párt alelnöke.

A párt a kormány infrastruktúrafejlesztési terveit is bírálja. Mózes szerint ez lehetne az a terület, amellyel leginkább segíteni lehetne az elmaradott régiókat és csökkenteni a regionális különbségeket. „Abból a kevésből, ami a programban szerepel, ennek épp az ellenkezőjét lehet kiolvasni. Északon folytatódik az építés, a D1-esen, a D3-ason, az R4-esen. A déli utakat, az R2-est és az R7-est nem is említi, holott olcsóbb szakaszokról van szó, melyek építése előrehaladott állapotban van, és megadnák a kellő gazdasági lökést az elmaradottabb dél-szlovákiai régióknak” – jegyezte meg Mózes.

Hozzátette, ugyanez érvényes a vasúti közlekedésre. Már 30 évet késik a déli vonalak modernizálása, és a kormányprogram ezekről is megfeledkezik.

Read More

Post Comment