Search by category:
Egyéb kategória

Körbe-körbe minden körbe

Körbe-körbe minden körbe

Iskola utca

2023. 11. 17., p – 11:17

Iskolánk, az Ógyallai Speciális Alapiskola a 2023/2024-es tanévben is tagja annak a nagy családnak, amelyet úgy neveznek: Szitakötő Oktatási Program.

E program keretében évente négy alkalommal kapunk Szitakötő kiadványt, melyek minden darabja más és más témát dolgoz fel. Ezekben a témákban minden évfolyam megtalálja a neki megfelelő írást, legyen az mese, vers, tudományos szöveg, sőt a meséket és verseket a weboldalukon hangos formátumban is közzéteszik.

Nagy öröm számunkra, hogy ebben a tanévben már egy újabb szlovákiai iskola is csatlakozott a nagy családhoz, miután sikerült velük megismertetni a Szitakötő programot. Üdvözöljük a Magyar Tannyelvű Alapiskolát Dernőn, amely csatlakozott a programhoz.

Amikor iskolánkban elhangzik, hogy Szitakötő, akkor a sok vidám és tanulságos foglalkozás, projektnap jut a gyerekek eszébe. Az eltelt évek alatt már számos akció zajlott a tanulók részvételével, amikor a kiadvány egy-egy számához kapcsolódóan tevékenykedtek. Voltak sikeres projektnapok, rajzversenyek, plakátkészítő versenyek, s ezekhez kapcsolódott a zoomon tartott projektóra.

Az utóbbi pár évben Horgas Judit vezetésével minden tanévben egyszer egy adott kiadványhoz kapcsolódóan bonyolítjuk le a tematikus projektórát. Most a Szitakötő 63. számát, melynek témája a Körforgás, dolgozta fel a megrendezett projektóra.

A kapcsolás során a csoportokra osztott gyerekek játékos feladatokat kaptak, hol rajzolni, hol csak beszélni kellett. Bevezetőként csapatnevet választottak a tanulók, és ehhez megrajzolták a saját zászlójukat. Voltak Boszorkányok, Okosfejek, Pinduri magocskák (ők a legkisebbek voltak), Kalózok, Ringlispírek. A bemutatkozás után több vidám és gondolkodtató feladatot kaptak a gyerkőcök, amiket nagy lelkesedéssel és versengéssel dolgoztak ki. A varázslatos ringlispír forgása során minden évszakot éreztek a csapatok, és az ezekhez kapcsolódó dolgokat kellett összegyűjteni. Minden kiadványban van egy festményt ábrázoló melléklet, ehhez a tárgyak keresése tartalmú feladat kapcsolódott. Az elvarázsolt körfogalomból egy maguk által kitalált helyre juthattak el a gyerekek, így volt, aki a Mennyországot látogatta meg, volt, aki a Cigányföldet, de nem maradt ki a Varázspalota vagy Boszorkányország sem. Ha már varázslat, akkor csodás eszközök kitalálása, így született meg a varázstoll, amely magától leírja a leckét, a betegséget és a minden bajt kiradírozó radír, az önállóan takarító seprű és számos más csoda fura dolog.

Az egy óra hamar eltelt, a foglalkozás minden percét élvezték a gyerekek. Az utolsó percben vidáman integettek és nevetve köszöntek el Horgas Judittól, majd a jelenlévő pedagógusokkal közölték, hogy már most várják a következő zoomos foglalkozást.

Bathó Sylvia pedagógus

Read More

Post Comment