Search by category:
Egyéb kategória

Újra nagy sikerrel indult a mentorprogram a Duna utcán

Újra nagy sikerrel indult a mentorprogram a Duna utcán

Iskola utca

2023. 11. 17., p – 12:57

„Nincs csodálatosabb, mint mások segítése” – ezzel a mottóval indítottuk el októberben a 2023/24-es tanév MENTORPROGRAM-ját a pozsonyi Duna utcai gimnáziumban. Fő célja, hogy a mentorok-pártfogók ebben a tanévben is segítséget nyújtsanak diáktársaiknak a beilleszkedésben, a tanulásban.

A mentorprogramnak többéves hagyománya van intézményünkben. 2016-ban álmodtunk egy nagyot! Kihasználva azt a tényt, hogy iskolánkban közös igazgatóság irányítja az alapiskolát és a gimnáziumot, felajánlottunk egy kiváló, önfejlesztésre, önismeretre, a továbbtanuláshoz szükséges kompetenciák és tapasztalatok megszerzésére irányuló lehetőséget gimnazistáinknak: a tanulási segítségre, felzárkóztatásra vagy éppen tehetséggondozásra igényt tartó általános iskolás diákokkal való foglalkozás lehetőségét, természetesen a szülők beleegyezése és az inkluzív csapat szakembereinek irányítása és felügyelete mellett. Azóta sikertörténet a mentorprogram, iskolánk egyik páratlan büszkesége. A gimnazista mentorok motivációját és lelkesedését bizonyítja, hogy még a koronavírus-járvány miatti iskolabezárás idején, az online oktatás alatt sem szűnt meg. Idén a vártnál és a korábbi éveknél több, 21 gimnazista vállalt önkéntes mentorálást, nagy örömünkre két gimnazista fiúval is bővült a csapat.

A mentorok idei tevékenységét is hagyományosan képzéssel kezdtük, melyen közelebbről megtárgyaltuk azokat a nehézségeket, elsősorban tanulási problémákat, melyekkel társaik naponta megküzdenek. Az elméleti információk mellett személyes tapasztalatokkal igyekeztünk bővíteni tudásukat, a már gyakorlott mentorok is átadták tapasztalataikat az elsős gimnazistáknak. A bevezető foglalkozás alkalmával minden mentor elmondta, miért csatlakozott a csapathoz, melyek azok a tantárgyak, amelyekben magabiztosnak érzi magát, és szívesen segítene társainak. Az osztályfőnököktől, a szaktanároktól kapott névsor alapján alakítottuk ki a tanulópárokat. A diákok főleg az alapiskola alsó és felső tagozatáról kértek segítséget: szlovák nyelv és irodalomból, matematikából, magyar nyelv és irodalomból, angol nyelvből, valamint egyes természettudományi tantárgyakból.

A mentorok munkája heti rendszerességgel zajlik, segítséget nyújtanak a házi feladatok megoldásában, a szlovák nyelvű konverzáció gyakorlásában, helyesírási és matematikai feladatok megoldásában. Havonta közös megbeszéléseket, képzéseket tartunk, ahol a mentorok megosztják egymással tapasztalataikat, beszámolnak a problémákról, szakmai segítséget és támogatást kapnak. Gimnazistáink nagyon lelkesek, így minden bizonnyal sikeres lesz a 2023/2024-es tanév mentorprogramja is.

Sill Zsuzsanna, a mentorprogram koordinátora

Read More

Post Comment