Search by category:
Egyéb kategória

Közös tapsolás két színészért

Közös tapsolás két színészért

Juhász Katalin

2023. 11. 19., v – 00:56

Budapest |

„Mutassuk meg Julinak és Ottónak, hogy az egész színházi szakma velük van és velük érez” – olvasható a Magyar Színházi Társaság felhívásában.

A budapesti Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadásában november 10-én balesetet szenvedett színművészekért indított támogató kiállást a Magyar Színházi Társaság. A Vidnyánszky Attila rendezte produkció egyik jelenetében Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó közel 3 méter magasból zuhant le a díszletről, ami után súlyos sérülésekkel kerültek kórházba, ahol megműtötték őket. Információink szerint azóta mindkét művészt hazaengedték, de teljes felépülésük hosszú hónapokat vehet igénybe.

A Magyar Színházi Társaság rendkívüli felhívásban kérte a szakmát: szimbolikus gesztussal fejezzék ki együttérzésüket a két színész irányába.

„Decemberben valamelyik előadás előtt a taps nekik szóljon, és az erről készült videókból összeállítást készítünk, amit elküldünk nektek. Csatlakozzatok minél többen, hogy megmutassuk, képesek vagyunk még közösen érezni, támogatni egymást.”

A súlyos baleset miatt a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila lemondott posztjáról, amit a kulturális és innovációs miniszter, Csák János nem fogadott el. A tárcavezető szerint Vidnyánszkynak a rendőrségi viszgálat lezárásáig mindenképp a helyén kellene maradnia. A főigazgató azonban a HírTV-ben így fogalmazott:

„Én felmondtam, tehát nem felajánlottam a lemondásomat, hanem fölmondtam. Ez egy különbség. Én úgy éreztem, hogy ez egy jel, úgy érzem, hogy itt egy picikét meg kell torpanni, egy kicsit meg kell állni, bizonyos dolgokat újra kell gondolni, a működésünket újra kell gondolni. Az előadásszámot esetleg újra kell gondolni, nem csak nekem, mindenkinek.” 

Több lap információi szerint a színház munkatársai már többször jelezték Vidnyánszky Attilának, hogy a díszlet életveszélyes, nincs biztonsági korlát.

„Ez az ügy abszolút becsületbeli számomra. A két ember felé éreztem azt, hogy mindenképpen van felelősségem. Azóta kitaláltam, hogy hogy lehetne úgy megcsinálni a jelenetet – és ezért eszem magam, mert meg lehetett volna korábban is oldani, tehát ki lehetett volna korábban is találni, hogy semmilyen formában ne történhessék meg ez a baleset” – mondta Vidnyánszky az említett HírTV-s interjúban.

A Rómeó és Júlia díszletét csütörtökön újraépítették, jelenleg szakértők vizsgálják a konstrukciót. 

Read More

Post Comment