Search by category:
Egyéb kategória

A munkáltatók sem elégedettek Robert Fico kormányprogramjával

A munkáltatók sem elégedettek Robert Fico kormányprogramjával

Mészáros Richárd

2023. 11. 19., v – 19:36

A parlamentnek a múlt héten nem sikerült lezárnia a Robert Fico vezette kormány programnyilatkozatáról szóló vitát, amely ezért e héten kedden folytatódik. Az előterjesztett javaslatot eddig főként az ellenzék vetette alá kíméletlen kritikának, nincsenek megelégedve vele azonban a szlovákiai munkáltatók sem.

A szlovákiai munkaadók és kereskedők szerint a kormány által a parlament elé terjesztett programnyilatkozat nem tükrözi kellőképp az igényeiket. „Hiányoznak belőle a bürokrácia csökkentését elősegítő intézkedések, valamint a jövedelemadóval és a vállalatok versenyképességével kapcsolatos kiigazítások is” – állítja Oldřich Holiš, a Szlovák Vállalkozói Kamara (SŽK) elnöke, aki szerint az előterjesztett intézkedéseket így egyfajta keretnek tekintik, a részletesebb meghatározásukról a szakmai tárgyalásokon kellene dönteni.

Miriam Filová, a Munkaadói Szervezetek Szövetségének (AZZZ) a szóvivője szerint a szlovákiai cégek egyik legégetőbb problémája a szakképzett munkaerő hiánya. „Ezért üdvözöljük a kormány programnyilatkozatában vállalt kötelezettségét a külföldi vendégmunkások foglalkoztatásával kapcsolatos akadályok elhárítására. Ezek azonban még mindig nem elegendők ahhoz, hogy felvegyük a versenyt a többi visegrádi országgal, amelyekben a szabályok egyszerűbbek és gyorsabbak. A bürokrácia miatt Szlovákia sok olyan munkavállalót veszít el, akikre a munkaerőpiacnak szüksége lenne” – tette hozzá Filová.

Martin Vlachynský, az INESS gazdaságkutató intézet elemzője elhibázott ötletnek tartja az extraprofitadó bevezetését is. „A kormány meg akarja adóztatni a többletnyereséget, ami csak egy másik megnevezése a megadóztatom, akit akarok, amikor csak akarom szabályának. A magasabb adókat és járulékokat valószínűleg nem kerülik el az egyéni vállalkozók, a bérlakásokba fektetők és a magasan képzett munkavállalók sem. A szlovákiai vállalkozásokra nem várnak könnyű idők” – állítja Vlachynský.

(mi, TASR)

Read More

Post Comment