Search by category:
Egyéb kategória

Guterres: megdöbbentő és elfogadhatatlan a gázai polgári áldozatok száma

Guterres: megdöbbentő és elfogadhatatlan a gázai polgári áldozatok száma

Mészáros Richárd

2023. 11. 19., v – 19:48

Megdöbbentő és elfogadhatatlan a gázai polgári áldozatok száma – hangsúlyozta vasárnap New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkár, aki ismételten azonnali humanitárius tűzszünetet szorgalmazott.

 A világszervezet főtitkára közölte: mélységesen megdöbbentette, hogy kevesebb mint 24 óra alatt két ENSZ-iskolát ért találat a Gázai övezetben, számos embert megölve és megsebesítve, köztük sok nő és gyermek volt, akik menedéket kerestek az ENSZ-létesítmények helyiségeiben.

„Palesztin civilek százai keresnek menedéket az ENSZ létesítményeiben Gáza-szerte a heves harcok miatt. Újólag kijelentem, hogy a helységeink sérthetetlenek” – áll a főtitkár közleményében.

António Guterres szerint a Gázai övezetet irányító Hamász fegyveresei és Izrael közötti háborúban „megdöbbentő és elfogadhatatlan számban haltak meg polgári személyek”, és ismételten felszólította a feleket az azonnali humanitárius tűzszünetre.

Az elmúlt 48 órában a Gázai övezetben történt „rettentes események” túlmennek a felfoghatóság határán – jelentette ki Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki szerint az izraeli hadsereg egyes lépései továbbra is „háborús bűncselekménynek” bizonyulnak.

„A menedékhellyé átalakított iskolában megöltek nagy száma, az es-Sifá kórházból az életüket menteni kívánó menekülők százai, a Gázai övezet déli részébe áttelepülő ezrek mind a polgári személyeknek a nemzetközi jog által biztosított jogok alapvető védelme ellen valók” – szögezte le közleményében a főbiztos.

Volker Türk szerint legkevesebb három, menekülteket befogadó iskolát ért támadás az elmúlt 48 órában. Mint írta, az emberiesség mindenekelőtt való, és hangsúlyozta, hogy tűzszünetre van szükség „most”.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet kormánya vasárnapi közlése szerint október 7. óta 13 ezer ember halt meg izraeli légitámadásokban.

Az áldozatok között több mint 5500 gyermek és 3500 nő van. További harmincezren megsebesültek a Hamász egészségügy-minisztériuma szerint.

A tárca szerint az egyik légicsapásban a Malka-család 41 tagja halt meg Gázaváros központjában, Zejtún negyedben. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint heves harcok dúltak az izraeli katonák és palesztin fegyveresek között, miközben légicsapások is érték az övezetet.

Read More

Post Comment