Search by category:
Egyéb kategória

Csehország meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovák határon

Csehország meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovák határon

Kulcsár Péter

2023. 11. 22., sze – 17:34

Csehország 2024. január 3-ig meghosszabbította az illegális migráció erősödése miatt bevezetett, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a Szlovákiával közös határszakaszán.

A döntést szerdán hagyta jóvá a cseh kormány – jelentette be Vít Rakušan belügyminiszter. A tárcavezető hozzátette, hogy november 27-én, hétfőn Magyarországon tartják a visegrádi négyek (V4) országainak migrációs kérdésekkel foglalkozó találkozóját. Gerhard Karner osztrák és Nancy Faeser német belügyminiszter is elfogadta a cseh V4-elnökség meghívását.

A kabinetülést követően Rakušan megismételte, hogy Prága a régió többi országával összhangban jár el a határellenőrzés kérdésében.

A cseh belügyminiszter közölte, november 20-ig összesen 398 962 személyt ellenőriztek a szlovák-cseh határon. A cseh rendőrség 1167 illegális határátlépést jegyzett fel, és 56 személy tartóztatott le embercsempészettel összefüggésben.

Rakušan egyúttal köszönetet mondott Szlovákiának a kiváló együttműködésért és a menekültek visszafogadásával kapcsolatos megállapodások tiszteletben tartásáért.

Read More

Post Comment