Search by category:
Egyéb kategória

A békét sürgették a Mediterrán Unió tagállamainak külügyminiszterei

A békét sürgették a Mediterrán Unió tagállamainak külügyminiszterei

Mészáros Richárd

2023. 11. 27., h – 20:47

A közel-keleti békét sürgették a Mediterrán Unió tagállamainak külügyminiszterei Barcelonában rendezett tanácskozásukon hétfőn.

A több mint negyven ország jelenlétével lezajlott fórumon stratégiai szükségletnek nevezte az izraeli-palesztin békét Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője.

Tájékoztatása szerint a fórum résztvevői egyetértettek a fegyverszünet meghosszabbításának és további túszok szabadon bocsátásának fontosságában.

„Koalícióra van szükségünk a békéért. Ez a mi erőfeszítésünk” – hangsúlyozta.

José Manuel Albares spanyol külügyminiszter kifejtette: a cél az, hogy a diplomácia visszafoglalja a teret, amelytől „a fegyverek megfosztották”.

Mint mondta, egy nemzetközi békekonferencia lehet a legjobb keret az izraeliek és palesztinok békés és biztonságos együttélésének megvalósulásához.

A Mediterrán Unió tanácskozásának napirendjén eredetileg a szervezet 50. évfordulója és tervezett reformja szerepelt volna, de módosították, hogy az esemény „lehetőséget biztosítson a térségben uralkodó drámai helyzet elemzésére és a továbblépésre irányuló gondolkodásra” a Gázai övezetben kialakult konfliktus megoldása érdekében.

Read More

Post Comment