Search by category:
Egyéb kategória

Újra munkába állhat Milan Sabota rendőrtiszt

Újra munkába állhat Milan Sabota rendőrtiszt

Kulcsár Péter

2023. 11. 30., cs – 12:09

Újra munkába állhat Milan Sabota rendőrtiszt, akit Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter felfüggesztett a szolgálat alól – derül ki a Pozsony IV-es Városi Bíróság sürgősségi végzéséből, melyet Peter Kubina, Sabota jogi képviselője hozott nyilvánosságra. Kubina képviselői a többi felfüggesztett nyomozót is.

Az ügyvéd emlékeztetett, hogy a bíróság három esetben a rendőrök javára döntött, három esetben pedig megállapította, hogy nem áll hatáskörében döntést hozni, ezért nem foglalt állást a miniszter eljárásával és a bejelentővédelmi törvénnyel kapcsolatban. „Két, egymásnak ellentmondó jogvélemény alakult ki a hatáskörökkel kapcsolatban, ezért a fellebbviteli bíróságnak kell állást foglalnia” – tette hozzá.

Kubina elmondta, a beadványok indoklása azonos volt, és mindegyik ügyben más-más bíró döntött. Hozzátette, a csütörtöki nap a végső határidő, hogy döntés szülessen az utolsó beadvány, Branislav Dunčko rendőr ügyében is.

A belügyminiszter hivatalba lépését követően bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt felfüggesztette a szolgálat alól a Čurilla-nyomozócsoport hat tagját, arra hivatkozva, hogy eljárás folyik ellenük. Ugyanakkor mivel a nyomozók védett bejelentői státuszt élveznek, a Bejelentővédelmi Hivatal szerint a belügyminiszternek a döntés előtt a hivatalhoz kellett volna fordulnia. Védett bejelentői státusza van Branko Kišš országos rendőrfőkapitány-helyettesnek is. Šutaj Eštok kitart amellett, hogy mindenben a törvények szerint járt el.

Read More

Post Comment