Search by category:
Egyéb kategória

Villámcsődülettel ünnepelték a 110 éves Kultúrpalotát (GALÉRIA és VIDEÓ)

Villámcsődülettel ünnepelték a 110 éves Kultúrpalotát (GALÉRIA és VIDEÓ)

Vataščin Péter

2023. 11. 30., cs – 12:01

Komárom |

A 1913. november 29-én átadott Kultúrpalota előtt szerda este gyertyákat gyújtottak, ill. fellépett a Gaudium Vegyeskar is.

Már a meghirdetett 18.00 órai időpont előtt elkezdtek lassan összegyűlni az emberek a Duna Menti Múzeum főépületeként szolgáló Kultúrpalota előtt november 29-én, szerdán este. A mécsesekből kirakott 110-es szám felett a Gaudium Vegyeskar tartott egy rövid fellépést.

Az eseményt a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület szervezte. Vezetője, Keszegh Margit a sajtónak elmondta, folyamatosan számontartják a nevezetes komáromi évfordulókat, a Kultúrpalotához pedig egyébént is szoros szálakkal kötődik a szervezetük. 10 éve a 100. évfordulót komoly emékműsorral ünnepelték. „Most a Kultúrpalota felújítása nem teszi lehetővé azt, hogy emlékünnepséget tartsunk. S akkor jött egy ötlet, hogy a mai kornak is megfelelően ezt a villámcsődületet használjuk fel arra, hogy a város köztudatába behozzuk a 110. évfordulót“ – fejtette ki. Emlékeztetett, ha a korabeli kiadványokat böngésszük, látni fogjuk, hogy egy új korszak kezdődött el Komárom kutúréletében. A Jókai Egyesület és más társaságok korábban a megyeházán tartották a rendezvényeiket. Az építkezést a város, a vármegye, ill. az oktatási minisztérium is segítette anyagilag. A Kultúrpalota végül Nagy Mihály építészmester tervei alapján néhány hónap alatt épült meg 1913-ban.

Read More

Post Comment