Search by category:
Egyéb kategória

SaS: Számos ügy kivizsgálása állna le az ÚŠP megszüntetése miatt

SaS: Számos ügy kivizsgálása állna le az ÚŠP megszüntetése miatt

Kulcsár Péter

2023. 12. 04., h – 20:37

Számos ügy kivizsgálása állhat le, ha megszűnik a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) – figyelmeztetett Mária Kolíková, az SaS képviselője hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a botrányos ügyek folytatását így olyan ügyészekre bíznák, akik még soha nem vizsgáltak ilyen eseteket.

„Ha megszüntetik a különleges ügyészséget, sőt netán még a Speciális Büntetőbíróságot (ŠTS) is, azzal megerősödne a maffia és a szervezett bűnözés” – tette hozzá Kolíková. Feltételezi, hogy az összes ügyet a kerületi ügyészségeknek adnák át, és olyan ügyészekhez kerülnének, akik nem tudnának mit kezdeni velük.

Kolíková arra is rámutatott, feltehetően gyorsított eljárásban akarja elfogadtatni a kormány az ÚŠP megszüntetését, de ezt semmi sem indokolja. „Figyelmeztetni fogjuk az Európai Bizottságot az ilyen törvénymódosítás veszélyeire és a büntetőeljárások szabályos lefolytatásának megsértésére” – mondta Kolíková.

A KDH is elutasítja a Speciális Ügyészi Hivatal és a Speciális Büntetőbíróság megszüntetését vagy tevékenységének korlátozását. „Ilyen intézmények megszüntetése gyakorlatilag megbénítaná az állam szervezet bűnözés és korrupció elleni harcát, ami megengedhetetlen” – jelentette ki Milan Majerský, a KDH elnöke. Emlékeztetett, hogy a mozgalom támogatta az ÚŠP és az ŠTS létrehozását, és a megszüntetésük olyan határvonal lenne, amit nem szabad átlépni.

A parlamenten kívüli Demokrati arra figyelmeztetett, hogy ha megszüntetik az ŠTS-t és az ÚŠP-t, az Európai Unió leállíthatja a Szlovákiának szánt uniós támogatások folyósítását. Jaroslav Naď pártelnök szerint ez ugyanis a jogállamiság romba döntése lenne, és egységes fellépésre szólította fel az ellenzéki pártokat.

Robert Fico (Smer) kormányfő a közmédia Szombati párbeszéd című műsorában jelentette ki, minden szükséges lépést megtesz, hogy Daniel Lipšic különleges ügyész távozzon a Speciális Ügyészi Hivatalból. Azzal kapcsolatban nem nyilatkozott, hogy a Speciális Büntetőbíróság megmarad-e.

Read More

Post Comment