Search by category:
Egyéb kategória

Az Egyesült Államok továbbra is egyeztet az Izrael és Hamász közötti tűzszünet felújításának lehetőségeiről

Az Egyesült Államok továbbra is egyeztet az Izrael és Hamász közötti tűzszünet felújításának lehetőségeiről

Mészáros Richárd

2023. 12. 05., k – 09:16

Az Egyesült Államok folytatja a diplomáciai egyeztetéseket az Izrael és Hamász közötti tűzszünet felújítása, a túszok kiszabadítása és gázai segélyek növelése érdekében – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn.

Jake Sullivan az elnöki hivatal sajtóértekezletén kijelentette, hogy az amerikai adminisztráció vezetői, köztük az elnök, a külügyminiszter, és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szoros kapcsolatban maradtak az izraeli vezetésen kívül Katar vezetőivel, és az egyiptomi kormánnyal annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamászra. Hozzátette, hogy a tűzszünet hétvégi megszakadásáért Washington a Hamászt teszi felelőssé, amely nem hajlandó további nőket elengedni, akik a korábbi fogoly-megállapodás értelmében arra jogosultak lettek volna.

Arról is beszámolt, hogy az amerikai fél állandó párbeszédben áll az izraeli illetékesekkel, hogy kifejezze, milyen lépéseket látna szükségesnek a gázai civilek védelme érdekében. Jake Sullivan elismerte, hogy történtek izraeli lépések a civilek tájékoztatására a műveleti területeket illetően. Arra viszont nem válaszolt, hogy azokat elégségesnek tartja-e. Ugyanakkor megállapította, hogy a Gázai övezet északi részében végrehajtott izraeli katonai lépések után az a „legfontosabb lecke”, hogy a polgári lakosságnak „időt, erőforrást, és valódi lehetőséget” kell hagyni arra, hogy távozzanak.

Jake Sullivan emellett beszámolt a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek bejuttatásának kiszélesítésére irányuló lépésekről.

Szintén hétfőn Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője arról számolt be, hogy amerikai összegzés szerint még mintegy 220 amerikai állampolgár, és több száz családtagja tartózkodik a Gázai övezetben. Megjegyezte, hogy korábban már több mint ezer ilyen amerikai el tudta hagyni a palesztin területet.

A külügyi szóvivő azt is közölte, hogy az Egyesült Államok támogatja az ENSZ vizsgálatot a Hamász által izraeli nők és lányok ellen október 7-én elkövetett szexuális erőszak részleteinek felderítésére.

Izrael ENSZ nagykövete ugyanakkor a hétvégén éles szavakkal bírálta a demokrata párthoz közel álló Soros Györgyöt, amiért palesztinpárti szervezeteket támogat. Gilad Erdan a Fox News Digitalnak adott nyilatkozatában szégyenteljesnek nevezte, hogy Soros György olyan szervezeteket segít, amelyek Izrael elpusztítását célozzák, de hozzátette, hogy nem lepi meg ez a fajta támogatási politika.

Az izraeli diplomata megállapította, hogy a milliárdos évek óta támogat és pénzel olyan szervezeteket, amelyek Izrael elszigetelését, támogatásainak megvonását és szankciókkal sújtását célozzák.

Read More

Post Comment