Search by category:
Egyéb kategória

PS: A legrosszabb forgatókönyv valósul meg az ÚŠP megszüntetésével

PS: A legrosszabb forgatókönyv valósul meg az ÚŠP megszüntetésével

Kulcsár Péter

2023. 12. 06., sze – 16:41

Az ellenzéki Progresívne Slovensko (PS) szerint a legrosszabb forgatókönyv valósul meg azzal, hogy a kormány meg akarja szüntetni a Speciális Ügyészi Hivatalt (ÚŠP). Michal Šimečka, a PS elnöke, a parlament alelnöke megismételte, hogy panasszal fordulnak az Alkotmánybíróságon.

Bírálta, hogy a változtatásokat gyorsított eljárásban akarják elfogadni. „A gyorsított eljárás egyértelműen alkotmánysértő. Teljes mértékben kizárják a demokratikus párbeszéd lehetőségét, az ellenzék és a szakma hozzászólását. Az Alkotmánybíróságok többször elfogadhatatlannak minősítették ezt az eljárást” – hangsúlyozta Šimečka, hozzáfűzve, hogy mindezt a Btk. módosításának örve alatt hajtja végre a kormány.

Szerinte a különleges ügyészség létjogosultsága igazolódott a legmagasabb körökbe vezető korrupciós ügyek kivizsgálása során, és megszüntetésével a kormánynak az az egyértelmű célja, hogy egyeseknek büntetlenséget biztosítson, illetve hogy bosszút álljon. Bírálta, hogy a legfontosabb ügyek a kerületi ügyészekhez kerülnének, és a főügyész felügyelné azokat, továbbá azt, hogy csökkenne egyes korrupciós és gazdasági bűncselekmények büntetési tétele.

„Az Alkotmánybírósághoz fordulunk, megvan az ehhez szükséges 32 képviselői aláírás. Nem vagyunk hajlandók bejelentkezni a módosításokról szóló ülés megnyitásakor, de a vitában keményen bírálni fogjuk, és nyilvános tüntetéseket is szervezünk a jogállam és az igazságszolgáltatás elleni brutális támadás miatt” – tette hozzá Šimečka. A tiltakozások formájáról a többi ellenzéki párttal is egyeztet a PS.

Šimečka szerint törvénysértőek a visszaélés-bejelentő rendszerrel kapcsolatban tervezett változások is, ezért ezzel kapcsolatban is az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A kormány szerdán jóváhagyta, hogy a tervezett módosításokat gyorsított eljárásban fogadják el.

Read More

Post Comment