Search by category:
Egyéb kategória

Bosszú – söpréssel

Bosszú – söpréssel

Mészáros Richárd

2023. 12. 07., cs – 20:12

Amire Robert Fico sokáig készült, azt máris valóra váltaná. Kormánya több törvénymódosító tervezetet fogadott el, amelyek alapján megszüntetné a Speciális Ügyészséget. A rendőrök ezentúl nem lehetnének védett személyek, ha törvénysértést jelentenek az illetékeseknek. A jogszabályok módosítását gyorsított eljárásban, érdemi szakmai vita nélkül akarják keresztülhajszolni a parlamentben, amihez van kellő számú szavazatuk. De ezzel még nem nyertek, mert hazai és külföldi akadályokba ütközhetnek.

A Speciális Ügyészséget és a büntetőbíróságot idestova húsz éve hozták létre azzal a céllal, hogy kiemelten foglalkozzanak a súlyos gazdasági bűncselekményekkel, továbbá az alvilági bandák egyre nagyobb társadalmi veszélyt jelentő garázdálkodásainak leleplezésével. Ficóék sokáig semmiféle kifogást nem emeltek tevékenységükkel szemben.

Egészen 2020-ig, amikor az Igor Matovič vezette OĽaNO főleg azzal nyerte meg a parlamenti választást, hogy megígérte a Smer holdudvarához tartozó oligarchák korrupciógyanús ügyeinek felderítését. Korrupcióellenes harcához többek között Daniel Lipšic ügyvédet, volt belügyminisztert szemelte ki, akit először a főügyészi posztra akart ültetni, ám Zuzana Čaputová jelezte, hogy hiányzó ügyészi gyakorlata miatt nem nevezné ki Lipšicet főügyésznek. Maradt számára a Speciális Ügyészség vezetőjének a tisztsége. Ezután tört ki a harc elsősorban az országos bűnüldöző ügynökség (NAKA) nyomozói között. Amikor a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) akkori igazgatója, Vladimír Pčolinský megtudta, hogy nagy összegű csúszópénz elfogadásával gyanúsítja őt Ján Čurilla és néhány társa, a NAKA elit nyomozóit azzal gyanúsította meg szupertitkos elemzésében, hogy saját érdekeiknek megfelelően hamisítják a tanúvallomásokat. Robert Fico ebbe az állításba kapaszkodott bele, és frontális támadást indított a speciális ügyészek és a fentebb említett nyomozók, továbbá az úgynevezett bűnbánók ellen, akik bevallották saját törvénysértéseiket a bűncselekmények teljes felgöngyölítése érdekében, Ficóék szerint viszont hazudtak, hogy elkerüljék a börtönt.

Vaskos dokumentumregényt lehetne írni a szlovák bűnüldözők egymás elleni harcáról, a bőrüket menteni igyekvő közéleti személyek gyanús ügyeiről. A jelenlegi ellenzéki politikusok azzal érvelnek, hogy immár több mint húsz személyt ítéltek el jogerősen bűncselekményeik miatt. Ficóék viszont azt hangoztatják, hogy legalább ugyanennyi gyanúsítottról állapította meg az Alkotmánybíróság, hogy a bűnvádi eljárások során alapvető emberi jogaikat sértették meg. A jelenlegi kormánypártiak úgy vélik, a Speciális Ügyészség elsősorban velük szemben elfogult, főleg ezzel az érvvel akarják felszámolni. Név szerint is durva szavakkal illettek néhány speciális ügyészt, ami jogállamban megengedhetetlen.

Ficóék nyilvánvalóan bosszúból kiseprűznék a speciális ügyészeket, akik január közepétől a főügyész hatáskörébe tartoznának. Az általuk felügyelt akták pedig a megyei ügyészségeken landolnának. Így a szőnyeg alá söprik a pártjához közel álló gyanúsítottak viselt dolgait, hiszen hónapokba telhet, amíg az új illetékes áttanulmányozza a nyomozati anyagot. Ráadásul lényegesen csökkentheti a perek előtt álló gyanúsítottakra kiszabható büntetéseket, mert ilyen tervezetet is kisütöttek a Smer boszorkánykonyhájában, ahol újabb módosítással megszüntetnék Čurilláék jelenlegi védett státuszát is.

Az újdonsült kormánypártiak nagyon sietnek a tervezetek elfogadtatásával. Ha így lesz, akkor ezzel egyelőre csak részsikert érhetnek el. Ugyanis az elnök asszony és az ellenzék valószínűleg a jogállamiság védelme érdekében a taláros testülettől kér majd jogorvoslatot. Brüsszelből is érkezhetnek bírálatok. Egyelőre annyi bizonyos, hogy nem csendesedik le a belpolitikai ricsaj.

Read More

Post Comment