Search by category:
Egyéb kategória

Sokszor a kutya szeme is veszélyt jelezhet – mire figyeljünk?

Sokszor a kutya szeme is veszélyt jelezhet – mire figyeljünk?

Borbás István

2023. 12. 07., cs – 10:53

A kutyabarátok szerte a világon azt szeretnék, ha közvetlenül beszélhetnének kutyatársaikkal, és kideríthetnék, mi zajlik a kutyusuk fejében. Mivel a kutyák nem tudnak beszélni, így a legtöbb, amit tehetünk, hogy figyelünk a testbeszédükre, és figyeljük az árulkodó jeleket, ha valami nincs rendben.

A jelek egy része nyilvánvaló, ha egy kutya morgolódik és a fogait mutogatja rád, akkor valószínűleg nem a legjobb alkalom a megsimogatására. Más jelek viszont kevésbé nyilvánvalóak, és tudnod kell, mire kell figyelned.

Vegyük például a „bálnaszemeket”: ilyenkor a kutya egy kicsit elfordítja a fejét, és a szeme fehérje olyan, mintha félhold alakú lenne.

Ha látod a kutyád szemének fehérjét, akkor ez olyan jel lehet, amire érdemes odafigyelni, és valószínűleg a stressz egyéb jeleit is mutatja.

A veszély, ami itt fennáll, az az, hogy az ilyen jeleket mutató kutya szorong és stresszes, és a körülötte lévőkre is megtámadhat. A „bálnaszemek” jól jelzik, hogy a kutya stresszes, és nyugalomban, másoktól távol kell tartani.

Hacsak nem bízol meg teljesen a kutyusodban, ez egy jelzés arra, hogy adj egy kis nyugalmat az állatnak, és ez egy jó alkalom arra, hogy megvizsgáljuk, mi idegesítheti a kutyát.

A The Spruce Pets kisállatszakértői szerint a kutyát ilyenkor megpróbálni fegyelmezni eléggé értelmetlen. A kutyusod pánikba esett, így ha leszidod, azzal csak rontasz a helyzeten, ehelyett neked kell kitalálnod, mi okozza a szorongást, és el kell távolítanod a kutyádat a vélt veszélytől.

(LadBible, bi)

Read More

Post Comment