Search by category:
Egyéb kategória

Fico ragaszkodik ahhoz, hogy gyorsított eljárásban tárgyaljanak a módosításról

Fico ragaszkodik ahhoz, hogy gyorsított eljárásban tárgyaljanak a módosításról

Kulcsár Péter

2023. 12. 08., p – 18:59

A Büntető törvénykönyv módosítására és a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) megszüntetésére vonatkozó törvénymódosításról indokolt gyorsított eljárás keretében tárgyalni, mert veszély fenyegeti az alapvető emberi jogokat és a szabadságokat – jelentette ki Robert Fico (Smer) miniszterelnök. Hozzátette, tiszteletben tartja Zuzana Čaputová köztársasági elnök vétójogát, de azt szeretné, ha 2023 végéig elfogadnák a módosítást, mert ez a kormányprogram büntetés-végrehajtási rendszer megváltoztatásával kapcsolatos egyik fontos célja.

„A gyorsított törvényhozási eljárás egyebek között akkor engedélyezett, ha fennáll a veszélye, hogy sérülhetnek az alapvető jogok és szabadságok. Az ÚŠP utóbbi három évének tevékenysége tele van az alapvető jogok és szabadságok megsértésével” – mondta Fico, és közölte, nem lepte meg, hogy „az államfő Daniel Lipšic különleges ügyész mellé állt”. Továbbra is kitart amellett, hogy Lipšic sokszor törvénytelenül járt el.

„Az ÚŠP minden vonalon kudarcot vallott, és a törvényesség garanciája helyett egy abnormális politikai cél végrehajtójává vált” – mutatott rá a miniszterelnök, és közölte, ilyen körülmények között nem lát más megoldást, mint a hivatal megszüntetését és tevékenységének áthelyezését.

Read More

Post Comment