Search by category:
Egyéb kategória

Karikó Katalint és Krausz Ferencet ünnepelték Stockholmban

Karikó Katalint és Krausz Ferencet ünnepelték Stockholmban

Mészáros Richárd

2023. 12. 09., szo – 19:45

A két tudós vasárnap veheti át Nobel-díját a svéd fővárosban.

Ünnepséget rendeztek a magyar Nobel-díjas tudósok, Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére a stockholmi magyar nagykövetségen szombaton, mielőtt a vasárnapi ünnepélyes díjátadón hivatalosan is átvennék az elismerést.

Karikó Katalin biokémikus a világot megbénító koronavírus-járvány elleni egyik leghatékonyabb védekezési módszer, a más betegségek ellen is bevethető mRNS-alapú vakcina feltalálójaként kapja meg a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat Drew Weissman amerikai mikrobiológussal együtt. Krausz Ferenc fizikusként, Pierre Agostini és Anne L’Huillier társaságában veheti át az elismerést, amit a tudósok az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikkel érdemeltek ki.

Karikó csütörtökön, 650 fős közönség előtt tartotta meg Nobel-előadását a stockholmi egyetemen, ebben beszélt nemcsak a Weissmannel közös kutatásáról, hanem egy kicsit a szegedi egyetemi éveiről is. Krausz péntek előadásában többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy minden gyerek megérdemli az esélyt, és külön kitért arra, hogy ez ugyanúgy érvényes az ukrán gyerekek is, mint minden másikra. A kutató a díjjal járó pénzösszeget az ukrajnai helyi közösségek projektjeinek támogatására ajánlotta fel.

A Nobel-díjak ünnepélyes átadása tehát vasárnap, december 10-én történik, amit élőben követünk majd.

(HVG)

Read More

Post Comment