Search by category:
Egyéb kategória

Fico élesen kritizálta Gašpar meggyanúsítását, szerinte érzelmi zsarolás zajlik

Fico élesen kritizálta Gašpar meggyanúsítását, szerinte érzelmi zsarolás zajlik

Kulcsár Péter

2023. 12. 10., v – 10:33

Tibor Gašpar (Smer) meggyanúsítását látva „már nem 100, hanem 200 százalékban” eldőlt, hogy indokolt a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) megszüntetéséről szóló törvénymódosítás rövidített jogalkotási eljárásban történő elfogadása – jelentette ki vasárnapi sajtótájékoztatóján a kormányfő.

Robert Fico (Smer) élesen bírálta a korábbi országos rendőrfőkapitány, a Smer jelenlegi aktív parlamenti képviselője, Tibor Gašpar meggyanúsítását. A miniszterelnök azt állítja, olyan cselekményekről van szó, amelyek „10 vagy 11 éve történtek”, a gyanú pedig Ľudovít Makó 2020-ban tett kijelentéseire alapul.

„Ha ez 2020-ban játszódott le, eddig miért nem történt semmi?” – tette fel a kérdést Fico, egyúttal hangsúlyozva, hogy időközben Gašpar már egy évig előzetes letartóztatásban volt.

A kormányfő elmondta, Gašpar csak sajtóhírekből értesült az ügyről, ez pedig Fico szerint párttársa alapvető emberi jogainak a megsértése. „Fenyegetnek minket, és érzelmi zsarolásba kezdtek” – figyelmeztetett a miniszterelnök.

Tibor Gašpart és Norbert Bödört a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója gyanúsította meg. A Markíza által közzétett hírt a Speciális Ügyészség ügyésze, Michal Šúrek erősítette meg pénteken.

Kapcsolódó cikkünk

Ismét meggyanúsították Tibor Gašpar (Smer) korábbi országos rendőrfőkapitányt és Norbert Bödör nyitrai oligarchát – erősítette meg a Speciális Ügyészség ügyésze, Michal Šúrek.

Az immáron Smerben politizáló Gašpart és a nyitrai üzletembert a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója gyanúsította meg – tájékoztatott a tvnoviny.sk portál.

Norbert Bödörrel szemben vesztegetés bűntette, valamint személyes jellegű megnyilvánulások bizalmas jellegének bűnpártolással történő megsértése miatt folyik büntetőeljárás.

Tibor Gašpart – aki jelenleg a parlament védelmi biztottságának elnöke – szóbeli és más személyes jellegű megnyilvánulások titkosságának bűnpártolással történő megsértésének bűncselekménye miatt gyanúsították meg.

Korábban mindketten hónapokat töltöttek rács mögött. Az új meggyanúsításról szóló hírek éppen akkor kerültek napvilágra, amikor a Fico-kabinet az ilyen és ehhez hasonló ügyeket vizsgáló és felügyelő Speciális Ügyészség teljes megszüntetését jelentette be.

Robert Fico hozzátette, míg 48 órával ezelőtt „100 százalékban” el volt döntve, hogy indokolt az ÚŠP felszámolásáról szóló törvénymódosítás rövidített jogalkotási eljárás keretében való elfogadása, a Gašpart érintő ügy után már „200 százalékban” biztos, hogy a kormány részéről jó határozat született.

A sajtótájékoztatón Tibor Gašpar elmondta, elengedhetetlennek tartja, hogy a parlament minél hamarabb elfogadja a kabinet által javasolt változtatásokat, ezek ugyanis állítása szerint „emberéleteket menthetnek”.

A Speciális Ügyészség rövidített jogalkotási eljárásban történő megszüntetése ellen Zuzana Čaputová köztársasági elnökön és az Európai Bizottságon kívül az Egyesült Államok nagykövetsége is felszólalt, míg az ellenzéki PS, KDH és SaS tüntetéssorozatot szervezett a kormány politikája ellen. A csütörtöki demonstráción több ezren jelentek meg Pozsonyban – a következő tiltakozás december 12-én, kedden lesz.

Read More

Post Comment