Search by category:
Egyéb kategória

Szolidaritási akciókat tartottak a hadifogságba került katonákkal több ukrán városban

Szolidaritási akciókat tartottak a hadifogságba került katonákkal több ukrán városban

Mészáros Richárd

2023. 12. 11., h – 09:09

Százak vonultak fel ukrajnai nagyvárosok utcáin vasárnap, szolidaritásból az orosz hadifogságba került ukrán katonákkal.

A „Ne légy veszteg! A rabság öl” jelszóval meghirdetett megmozdulást családtagok, hadifogságból szabadult és aktív szolgálatban lévő katonák, valamint nemzetközi szervezetek munkatársai szervezték meg az ukrán sajtó beszámolója szerint.

Natalja Szarickaja, az Acélos nők nevű jogvédő szervezet vezetője, aki a kijevi Majdan téren megrendezett akciót szervezte meg, a hadifoglyok sorsa iránti közömbösséget nehezményezte. Azt mondta, a családtagok és barátok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a hatóságok és a társadalom figyelmét „a védelmezők visszatérésére tereljék”, ez azonban nem járt a kívánt eredménnyel. A fővárosi megmozdulás egyes résztvevői arra panaszkodtak, hogy a háború kezdete óta nem tudtak kapcsolatba lépni orosz hadifogságba került szeretteikkel.

Kijev és Moszkva ugyan több fogolycserét is végrehajtott már a háború kezdete óta, de ezek az intézkedések az utóbbi hónapokban ritkábbakká váltak. A két oldalon fogva tartottak pontos száma nem ismert – írta a dpa hírügynökség.

Read More

Post Comment