Search by category:
Egyéb kategória

Az EU vezetői ügy döntöttek, Ukrajnával és Moldovával is megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat

Az EU vezetői ügy döntöttek, Ukrajnával és Moldovával is megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat

Kulcsár Péter

2023. 12. 14., cs – 18:55

Az Európa Tanács elnöke, Charles Michel az X közösségi platformon bejelentette, az uniós tagállamok vezetőinek döntése értelmében az EU megkezdi a csatlakozással kapcsolatos tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával.

Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök korábban még ellenezte az intézkedést. Mint kiderült, nem élt vétójogával, inkább kivonult a teremből.

A magyar kormányfő Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozó szünetében rögzített üzenetében kijelentette: „Magyarország álláspontja világos, Ukrajna nem felkészült arra, hogy az Európai Unió megkezdje vele a tárgyalásokat az uniós tagságról.”

Magyarország nem is módosítja az álláspontját, ellenben 26 másik ország ragaszkodott ahhoz, hogy ez a döntés szülessen. Ezért Magyarország úgy döntött, hogy ha 26-an így akarják, akkor menjenek a maguk útján. Magyarország ebben a rossz döntésben nem akar osztozkodni

– magyarázta lépését Orbán.

Az uniós országok államfői és kormányfői azt is támogatták, hogy tagjelölti státuszt adjanak Grúziának.

Volodimir Zelenszkij Ukrajna és egész Európa győzelmének nevezte az EU-csúcson meghozott döntést a csatlakozási tárgyalások elindításáról. Az ukrán elnök szerint a határozat „motivál, inspirál és erőt ad”.

„Köszönöm mindazoknak, akik ehhez hozzájárultak, és azoknak is, akik segítettek. Gratulálok minden ukránnak ehhez a naphoz” – írta posztjában az államfő.

Moldova elnöke, Maia Sandu szintén pozitívan reagált a döntésre. Közösségi oldalán úgy fogalmazott, „új fejezet nyílik” az ország történelmében, és továbbra is keményen fognak dolgozni azon, hogy az Európai Unió tagállamává váljanak.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is üdvözölte a döntést. „Büszke vagyok arra, hogy beváltottuk ígéreteinket, és örülök a leendő partnereinknek” – mondta.

(Guardian, MTI)

Read More

Post Comment