Search by category:
Egyéb kategória

Jövőre Nyitra megyében is megjelenhetnek a kétnyelvű táblák

Jövőre Nyitra megyében is megjelenhetnek a kétnyelvű táblák

Tornyai Bianka

2023. 12. 14., cs – 17:10

NYITRA |

Nagyszombat megye több településén vannak már kétnyelvű táblák, jövőre a Vízkelet – Dunaszerdahely szakaszon jelennek meg a szlovák mellett magyar feliratok. Nyitra megye magyarlakta részein a régi táblák cseréjekor tervezik a kétnyelvűek kihelyezését.

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat Magyar Szövetséghez tartozó képviselőinek jóvoltából szeptemberben Ekecs-Apácaszakállas központjában, a múlt héten Taksony és Nagymegyer között több településen helyeztek ki kétnyelvű irányjelző táblákat, jövőre pedig a Vízkelet – Dunaszerdahely útszakaszon jelennek meg kétnyelvű táblák a tervek szerint. Megkérdeztük Nyitra megye alelnökét, Csenger Tibort, tervezik-e követni a szomszédos megye példáját, fontosnak tartják-e a Magyar Szövetség Nyitra megyei képviselői, hogy kétnyelvűsítsék a magyarlakta régió közúti tábláit.

„Egyértelműen. A megyei önkormányzat a jövő évi költségvetésben 240 ezer eurót különített el a közúti táblák cseréjére. A Magyar Szövetség frakciójának döntése alapján a Nyitra Megyei Közútkezelő Vállalattal egyeztetni szeretnénk, hogy mely településeken tervezik az irányjelző táblák cseréjét. Ahol a lakosság számaránya az erre vonatkozó törvény értelmében ezt lehetővé teszi, ott az új táblákon a szlovák mellett szeretnénk, ha megjelennének a magyar településnevek is. Ez több szakaszban fog megvalósulni”

– mondta el az Új Szónak Csenger Tibor. Az érintett települések listája két hónapon belül készülhet el. A nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló, 1999-ben elfogadott törvény közúti tábláira vonatkozó módosítása 2022-től hatályos.

Read More

Post Comment