Search by category:
Egyéb kategória

Taraba szerint Danko indul az államfőválasztáson

Taraba szerint Danko indul az államfőválasztáson

Mészáros Richárd

2023. 12. 17., v – 16:10

Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter várakozásai szerint Andrej Danko (SNS) indul a köztársaságielnök-választáson. Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke a választáson Ivan Korčokot támogatja.

„Tekintettel arra, hogy az SNS a legrégebbi párt, saját jelölttel kell rendelkeznie” – jelentette ki Taraba, aki szerint Danko az év végén jelentheti be indulási szándékát. Hozzátette, Peter Pellegrini, a Hlas elnöke nem lenne megfelelő jelölt az SNS választóinak a szavazás első fordulójában.

Šimečka megismételte, hogy a progresszívek nem állítanak saját elnökjelöltet, helyette Korčokot támogatják. Ennek egyik oka a politikai egyensúly megőrzése, a másik pedig Korčok személye.

A Speciális Ügyészség megszüntetéséről szóló javaslattal összefüggésben Taraba kijelentette, annak léte európai anomália. „Nem látunk okot arra, hogy egy régóta aktív politikus irányítsa a szervet” – mondta. Hozzátette, tekintettel a folyamatban lévő aktív ügyekre a Speciális Büntetőbíróságot (ŠTS) nem szűntetik meg.

Šimečka nemcsak a Speciális Ügyészség megszüntetésére irányuló javaslatot bírálja, hanem a büntetések csökkentését is. A jogszabályt bizonyos személyekre szabottnak tartja. Kifogásolja továbbá az elévülési idők lerövidítésére irányuló szándékot. „Nem kell büntetőjogi szakértőnek lenni ahhoz, hogy lássa, vagyon elleni bűncselekményekről, csalásról, kenőpénz elfogadásáról, korrupcióról van szó, amelyek százezres és milliós nagyságrendűek. És ott csökkentik a büntetési arányokat” – mutatott rá.

Read More

Post Comment